Szóra bírt csontjaink Debrecenben: fotók, videó

A Szóra bírt csontjaink, azaz a Magyar Természettudományi Múzeum embertani vándorkiállítása 2015. szeptember 11. és október 11. között várja a közönséget a debreceni Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében. Ott voltunk a szerdai sajtóbejáráson, mutatjuk.

A kiállítás célja, hogy bemutassa az antropológiát, a történeti embertani kutatásokat, azok célját és lehetőségeit, hogy megismertessük a látogatókkal a régen élt emberek mindennapjait, egészségi állapotát,
betegségeit. Az arcrekonstrukciók segítségével megelevenítse a Magyarország területén élt emberelődök jellemző vonásait, megjelenítse a történeti korszakokban élt emberek arcvonásait, a köznépét csakúgy, mint az előkelőkét, köztük királyi családhoz tartozókét is.

A kiállítás megeleveníti különböző történelmi személyiségek köztük királyok, illetve a királyi családhoz tartozó előkelők arcát (Dobó István, Janus Pannonius, Rotterdami Erasmus, III. Béla és felesége Antiochiai Anna, Szent László). A kiállítás célja, hogy legyen segítője az általános és középiskolai oktatásnak, és nyújtson érdekes ismereteket a felnőtt közönségnek is.

A kiállítás látogatói maguk is tevékeny részesei lehetnek az embertani kutatásoknak, például egy medencecsontból megbecsülhetik a valaha élt embertársunk nemét, életkorát. Az összehasonlító combcsontok sorozatából, az antropológusok által használt képletekkel megbecsülhetik elődeink testmagasságát. Csoportok számára előzetes bejelentkezés és információ: az info@fonixinfo.hu-n, vagy a 06-52/518-400 telefonszámon (munkanapokon 8 és 16 óra között).

Fotók és videó: Miskolczi János

Exit mobile version