Teltházas arénakoncerttel zárta centenáriumi évadát a Kodály Filharmonikusok Debrecenben

Fotó: Kiss Lóránt

A Főnix Aréna színpadán a “21. század tenorsztárja”, José Cura, a világhírű orosz karmester, a Tatár Nemzeti Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Alexander Sladkovsky, a cseh mezzoszoprán, Ester Pavlů, valamint Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas operaénekes voltak a 100 éves Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus méltó partnerei.

Június 7-én a debreceni Főnix Aréna falai különleges zenei utazás színterévé váltak: a koncertet Erkel Ferenc Bánk Bánjának ikonikus Hazám, hazám áriája nyitotta, amit Saint-Saëns lenyűgöző III. (c-moll, „Orgona”) szimfóniája követett. A koncert második felében népszerű operaáriák csendültek fel, a Carmen, a Tosca, valamint a Parasztbecsület részleteit hallhattuk.

Verdi híres kórusműve, a Nabucco – „Va pensiero” a Kodály Kórus, a Csokonai Nemzeti Színház Énekkara és a Kodály Filharmonikusok lélegzetelállító előadásában hangzott el. Zárásként Saint-Saëns: Samson et Dalila című operájából a „Mon cœur s’ouvre à ta voix” című ária adott keretet az estnek, ráadásként a Turandot: Nessun dorma dallamai csendültek fel. Egy Intermezzo erejéig José Cura is karmesteri köntösbe bújt, az est dirigensei Alexander Sladkovsky és Somogyi-Tóth Dániel voltak. A hangverseny utáni hosszú tapsvihar és álló ováció jelezte a közönség szeretetét.

A Kodály Filharmónia a 2024/2025-ös évadban is a klasszikus és modern mesterművek legjobbjaival várja közönségét Debrecenben. Állandó karmesterei mellett olyan nemzetközi hírű, karizmatikus vendégkarmesterek látogatnak el a cívisvárosba, mint Anton Shaburov, Madaras Gergely vagy Oksana Madarash, a világhírű Alexander Sladkovsky-t már harmadszorra fogadja a Kodály Filharmónia. Debrecenbe látogat többek közt a Capella Savaria, a Nemzeti Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Török Köztársaság Elnöki Szimfonikus Zenekara és a Concerto Budapest, de olyan híres szólistákat is köszönthetünk, mint Perényi Miklós, Ránki Dezső vagy Szűcs Máté.

Az évad kezdését megelőzően újra a cívisváros ad otthont a világ egyik legrangosabb zenei rendezvényének, a Jeunesses Musicales Hungary és a Kodály Filharmónia Debrecen szervezésében megvalósuló Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenynek. Az először 1961-ben életre hívott esemény azóta is a zenei kiválóság ünnepe, ahol a világ legjobb kórusai a kortárs a cappella művészet legjavát mutatják be.

Forrás: Kodály Filharmónia Debrecen Közhasznú Nonprofit Kft.

Exit mobile version