Tücsköt, bogarat…

Kép: wikimedia.org

Az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücskök új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként való forgalmazását az Európai Unióban.

A tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán: a tavaly júliusban a lisztbogár lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáskának a felhasználását engedélyezték új élelmiszerként.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította: a rovarból származó készítmények bizonyos tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas a fehérjetartalmuk.

A tücsköt egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lehet majd kapni az EU-ban. A termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra.

Az EU-s élelmiszerstratégia alternatív fehérjeforrásként határozza meg a rovarokat, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre való áttérését. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal.

Az Európai Bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatású gáz-kibocsátásuk elenyésző.

Hogyan azonosítsd?

A házi tücsök 1,5-2 centiméter hosszú. A mezei tücsöknél kisebb, gyengébb termetű és világosabb rajzolatú, de ugyanúgy hengeres testű.

Hol keresd?

A házi tücsöknek a legkedvezőbb hőmérséklet a 30-31°C, ennek megfelelően leginkább kazánházakban, szemétlerakó helyeken, laboratóriumokban, üvegházakban, pékségekben fordul elő. A szabadban csak nyáron tartózkodik.

Forrás: MTI

Exit mobile version