Pár napja borzolta fel a kedélyeket- és a gyomrokat– az a hír, miszerint emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közönséges lisztbogár lárváját.
Pár nappal ezelőtt adta ki hivatalos közleményét az Európai Élelmiszterbiztonsági Hatóság (röviden EFSA) arról, hogy emberi fogyasztásra is alkalmasnak minősül a közönséges lisztbogár lárvája. Az apró, és cseppet sem gusztusos lárva azért került a hatóságnál “terítékre”, mert egy rovarokból ételt készítő francia vállalat kérvényezte, a lisztbogár élelmiszerként való használatának felülvizsgálatát.
A közönséges lisztbogár
A közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) a mindenevő bogarak alrendjébe és a gyászbogarak családjába tartozó ízeltlábú faj. A világ minden pontján megtalálható manapság.A közönséges lisztbogár 0,5-2 centiméter hosszú, szárnyfedői bordázottak, alig észrevehető pontokkal díszítve. Kitin páncélja a fekete és a barna árnyalatait öltheti magára. Csápja és ízelt lábai vörös színűek. A természetben sem ritka, a házakban, valamint az élelmiszerraktárakban, malmokban, pékműhelyekben okozott jelentős károk miatt mégis jóval ismertebb mint raktári kártevő. Elsősorban éjjel mozog, gyakran repül fényforrások felé. A szabadban főleg fakorhadékkal táplálkozik. A lárváját a köznyelv lisztkukacként ismeri.
Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak. A lisztbogár lárvája egészben vagy por formájában emberi fogyasztásra alkalmas
írja az MTI a hatóságra hivatkozva.

Természetesen a hír hallatán nem kell attól félnünk, hogy jövő hónaptól a párizsi mellett fognak tekeregni a hentespultban a lisztborág lárvák, de ha megkapja a megfelelő engedélyeket a hatóságoktól, akkor akár ilyen ínyencséget is ropogtathatunk majd. A Magyar Nemzet megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatalt (NÉBIH) az ügy kapcsán, akik szerint
a most kiadott EFSA vélemény mindössze csak egy adott vállalkozás egy adott termékére vonatkozik.
Mint írják: Az uniós eljárásrend szerint az Európai Bizottság ezt követően hét hónapon belül egy úgynevezett állandó bizottság elé terjeszti az engedély tervezetét. Amennyiben az engedélytervezetet elfogadják, akkor a termék bekerül az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe.
FONTOS KITÉTEL
A NÉBIH rávilágított arra is, hogy ha az adott kérvényező (jelen esetben a francia vállalat) adatvédelmet is kért a lárvákkal kapcsolatban, akkor meghatározott ideig kizárólag ő forgalmazhatja majd ezt a különleges élelmiszert az Európai Unió területén.

A NÉBIH kifejtette azt is:
a jelenlegi uniós szakvélemény tehát egy köztes lépcső az új élelmiszerek engedélyezésére vonatkozó eljárásban és egy konkrét termékre szól, a végleges, tagállamokra is érvényes engedélyezés még nem történt meg. A hazai előírások módosítása nincs napirenden
Nem spanyolviasz
A rovarok beépítése az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek közé nem új keletű dolog. Ázsiában az ízeltlábúak népszerű csemegének számítanak, ám az utóbbi 5 évben Európában is egyre nagyobb az érdeklődés az apró élőlényekből készült finomságok iránt.

A kutatók véleménye is egyre nagyobb figyelmet kap a témában: halad a bolygónk a túlnépesedés és a globális víz-, és élelmiszerhiány felé. Utóbbira lehet megoldás a rovarok beépítése az étrendünkbe, mint fő fehérjeforrás. Egyes sáskák és lepkefajok, hangyák és szöcskék már régóta bizonyos kultúrák étlapjainak oszlopos tagjai, azonban egy kutatás is kimutatta, hogy a növényi részeket fogyasztó ízeltlábúak magas antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, ami az ember szervezetének kifejezetten jót tesz, szóval a világ minden pontján el lehet gondolkodni arról, hogy bizonyos húsokat rovarokkal helyettesítsünk. Hogy mikor rendelhetünk lisztbogár-burgert, vagy sáska salátát az éttermekben és mikor hozza ki a grillezett szöcskét a futár, azt sajnos még nem lehet tudni, de a következő évtizedben biztosan egyre több ízeltlábú ínyencséggel futhatunk össze kontinensünkön.
Hozzászólások