Felfedezték a világ legrégebbi sajtdarabját egy múmiában.
Egy 3600 éves koporsót nyitottak fel a kínai Xinjiangban, a Xiaohe temetőben egy 2003-as ásatás során, ahol egy mumifikálódott fiatal nő nyakán anyagot terítettek át.
Annak ellenére, hogy akkoriban ékszernek tűnt, a tudósok most azt mondják, hogy a mintát a világ legrégebbi sajtdarabjaként azonosították.
Qiaomei Fu, a pekingi Kínai Tudományos Akadémia paleogenetikusa azt mondta az NBC News-nak: „A szokásos sajt puha. Ez nem az. Mostanra igazán száraz, sűrű és kemény por lett.”
Elmagyarázta, hogy a nő koporsójának exhumálásakor azt találták, hogy a Tarim-medencei sivatag száraz éghajlata miatt jól konzerválódott.
Míg a sajtgyártást régóta leírja a történelem, a kutatók a Cell folyóiratban megjelent tanulmányukban azt írták, hogy „a fermentált tejtermékek története nagyrészt elveszett az ókorban”.
Fu az NBC News-nak nyilatkozva elmondta, hogy ő és csapata három sírból vett mintát a Xiaohe temetőben, és feldolgozták a DNS-t, hogy nyomon kövessék a baktériumok több ezer éves fejlődését.
A mintákat ezután kefirsajtként azonosították. Kutatásuk során a csapat szerint a kefir sajt használata megmutatja, hogyan hatnak egymásra a bronzkori populációk, és hogyan fogyasztottak tejterméket a Xiaohe-i emberek – akikről ismert volt, hogy genetikailag laktózérzékenyek – a pasztőrözés és a hűtés korszaka előtt.
Azt írták: „Ezek a 3500 éves kefir-sajtminták azon kevés tejipari maradványok közé tartoznak, amelyeket több mint 3000 éve őriztek meg, és a bronzkori Xiaohe népesség állította elő őket.”
Az NBC kérdésére azonban, hogy a sajt ehető-e, és hogy megkóstolja-e, Fu azt mondta, hogy „semmiképpen sem”.
Forrás: Sky News










Hozzászólások