Megválasztották Debrecen 2017-es borait, azonban jövő év elejéig várni kell, hogy bejelentsék, melyek lettek a nyertesek.
Tavalyhoz képest közel kétszer annyi bort neveztek idén a Debrecen Város Bora felhívásra: míg 2015-ben 50 tételt, addig ez évben 94-et ellenőrzött és pontozott a szakmai zsűri. Újdonságként nem csupán egy vörös- és egy fehérbort választottak ki, hanem a cívisváros prémium boraira is voksoltak. A zsűrizés során teljes titokban és vak kóstolás során vették górcső alá a nedűket. A szakmai grémium először a borok színét, majd illatjegyeit vizsgálta.
Természetesen nem maradhatott el a kóstolás sem, végezetül pedig a pontozás. A város borának megválasztása tökéletesen illeszkedik Debrecen gasztronómiai célkitűzéseibe is. Papp László polgármester elmondta, hogy ezeket az éttermeket jövőre olyan pályázati lehetőségekkel szeretnék ösztönözni, amely úgynevezett gasztronómiai forradalmat indíthat el a városban. A Debrecen Város Bora cím elnyerésének kulisszatitkairól szóló sajtótájékoztatón elhangzott, a cívisvárosnak komoly tervei vannak a tekintetben is, hogy bortermelő vidékké váljon. Azonban ennek részleteit egyelőre még titok fedi, csak úgy, mint a nyertes borok nevét. Utóbbiakat a hagyományokhoz hűen, januárban a város bálján leplezik majd le.
Fotók: Balló Béla
Hozzászólások