Gyógynövényekből készült teákat az alábbiak szerint készíthetjük el:
Áztatás
A növényt hideg vízzel leöblítjük és beáztatjuk, néhány órára állni hagyjuk. Szűrés után fogyaszthatjuk is. Áztatással az olyan teát kell készíteni, amelyekből a magasabb hőmérséklet hatására a hatóanyagok távoznának. Ilyen például a csipkebogyóból készült tea is, hiszen magas C-vitamin tartalma az áztatással nem károsodik.
Főzet
A főzetet akkor kell alkalmazni, ha kérgekből, gyökerekből, fás részekből kívánunk teát. Ezeket akár a főzet készítése előtt be is áztathatjuk, hogy a fás részek felpuhuljanak. Ezután a teavízzel együtt felforraljuk, egy kis ideig forrásban tartjuk, majd leszűrjük.
Forrázat
A forrásban lévő vizet ráöntjük a gyógynövényre, lefedve néhány percig állni hagyjuk. A puha virágos növényi részek miatt a gyógynövény hatóanyagai igen hamar kiáznak. Szűrés után fogyaszthatjuk is.
Íme néhány gyógynövényféle:
Borsmenta: hasi puffadás-, valamint az izomgörcsök enyhítésére, hányingerre, emésztési zavarra ajánlott. Elkészíthető a kertből szedett friss növényből is.
Fodormenta: Teája szélhajtó, étvágyjavító, idegnyugtató, görcsoldó, epeserkentő, és üdítő hatású.
Orvosi citromfű: teája ideg-, és szívnyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő, izzasztó, szélhajtó, epeműködést elősegítő hatású.
Csalán: széles körben előfordul aljnövényzetként. Teája reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, csalánkiütés, hólyaghurut, magas vérnyomás, gyomor-, és bélhurut, bőrkiütések, vesehomok ellen továbbá vértisztítóként vizelethajtóként, általános erősítőként, gyomor és bélvérzés köhögés csillapítására is használható.
Diófa: forrázata gyomor-, bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen vértisztítónak, étvágyjavítónak ajánlott.
Mezei zsurló: főzete vizelethajtó, vesetisztító, izzasztó, vérzéscsillapító, valamint epe- és májbántalmak ellen hatásos. Reuma ellen is használják. NE tévesszük össze a mérgező mocsári zsurlóval!
Kamilla: legismertebb házi gyógynövény, forrázata nyugtató, görcsoldó, viszont nagyon szárít.
Hozzászólások