Immár 37. alkalommal rendezték meg 2025-ben a World Cheese Awards-ot, a sajtok olimpiáját a svájci Bernben, ahol ismét elképesztő felhozatallal várták a sajtok szerelmeseit: 46 országból érkezett több mint 5244 sajt közül választotta ki a zsűri a legjobbakat.
A világjáró ízek versenyét pedig egy helyi legenda nyerte: a svájci Pius Hitz és csapata ismét hazavitte a világbajnoki címet.
Napokon keresztül kóstolgatta a nemzetközi bizottság a legjobb tejből készült remekműveket, végül pedig a Gruyère AOP Vorderfultigenből, a Gantrisch-hegység szívéből került ki győztesként. A hagyományos módszerekkel megalkotott alpesi sajtot a zsűri szinte hibátlannak találta.
A 265 tagú nemzetközi zsűri előtt a magyar sajtkészítők is kifejezetten jól szerepeltek, összesen 19 magyar sajt kapott érmet.
Többek között aranyéremmel jutalmazták a Sándor Tamás Sajtmanufaktúrát is. A mindössze 400 lelket számláló Mónosbélen működő kézműves üzem 6 hónapos érlelésű Bükki hegyvidéki tehénsajtja kapta a rangos elismerést. Szintén arany minősítéssel térhetett haza a Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore Old termékével és a Kincses Sajtműhely – Hegyi Sajtja.
További részletek itt!










Hozzászólások