Akinek a képeiből is végtelen kedvesség árad

Hagyományaihoz híven a Vojtina Bábszínház minden évben gyönyörű kiállításokkal is várja a látogatóit. A teátrum 2019. március 20-án a 2018/19-es évadának már a negyedik tárlatát nyitotta meg Földön lebegők, égen járók címmel, Rofusz Kinga illusztrátor és látványtervező alkotásaiból. A kiállítás megnyitóján jártunk.

A kiállítás-megnyitóra érkezett kicsiket és nagyokat, azaz az általános iskolás gyerekeken kívül a velük érkezett pedagógusokat és érdeklődőket Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház Játszószínházának művészeti vezetője köszöntötte. Ő mutatta be a közönségnek a tárlat megnyitóján személyesen is jelen lévő Rofusz Kingát, akinek az illusztrációiból és bábfiguráiból a mostani tárlatot a művészeti vezetővel együtt Szabó KártiK Zsuzsa és Surányi Gergő összeállította. Amint azt Láposi Terkától megtudtuk, Rofusz Kinga művészetét régóta „szemmel tartja” a Vojtina bábszínház, azét a művészét, aki 2010-ben a Schein Gáborral közösen készített Irijám és Jonibe című könyvéért elnyerte az Év Illusztrátora díjat, 2014-ben pedig a Bolognai Gyermekkönyv Fesztivál illusztrációs nagydíját. Láposi Terka ugyanakkor hangsúlyozta: a Földön lebegők, égen járók című kiállítás nem véletlenül március 20-án, azaz a Boldogság Világnapján nyílik meg. Ennek az összefüggésnek a mélyebb feltárására azonban a művészeti vezető már Dr. Bódis Zoltán mesekutatót kérte fel, aki a tárlat megnyitójának szerepét vállalta ezúttal magára.

Dr. Bódis Zoltán, miután kedvesen megjegyezte, hogy véleménye szerint Rofusz Kinga személyében egy „álruhás királylánnyal” van dolgunk, valóban beavatta a jelenlévőket a művész alkotásai és a boldogság közötti összefüggésekbe. Pontosabban abba a boldogságkeresési folyamatba, amely Rofusz műveiből felénk árad. Hiszen mindenki törekszik a boldogságra, s ha az már megvolt, de valamiért elveszett, annak újbóli megkeresésére indul. Ez a keresés pedig egy végtelen sodrást ad az életünknek, azt a fajta sodrást, amit például a művész által illusztrált Kapitány és Narancshal című meséskönyv valóban földön lebegő és égen járó hősein is észrevehetünk. 

Egy valami azonban ebben a sodrás-ábrázolásban közös a művész alkotásain: mégpedig a szürkés, barnás háttérből mindig kitüremkedő piros szín jelenléte. Mintha ez a szín állítaná meg a boldogság után repülő alakokat, mintha ez a szín szimbolizálná a boldogság meglelését, mint például Rofusz Kinga Csipkerózsikát ábrázoló képén. S a mesekutató felkészültségének alaposságát mutatja, hogy a piros szín szimbolikáját a művész nevében is, nomen est omen-ként is felfedezte: a rofusz ugyanis latinul vörös hajút jelent… 

Dr. Bódis Zoltán ezt követően – továbbmenve Rofusz műveinek elemzésében – Walter Benjamin filozófus, irodalomkritikus, nem mellesleg mesekutató elméletét is megismertette a közönséggel. A híres tudós szerint a gyermek, amikor kinyit egy illusztrált mesekönyvet, s még nem tud a benne lévő betűkkel mit kezdeni, a képeket kezdi el először „olvasni”. A képek pedig – ha azt olyan jó illusztrátor készítette, mint amilyen Rofusz Kinga – fényt árasztanak, sajátos aurával rendelkeznek, amely arra szolgál, hogy a képekben, a képek mögött megláthassuk saját magunkat. Az önmagunkban való elmélyülést szolgálják tehát ezek az alkotások, s erre kiváló példa a művész készítette Otthon című kötet, ami nem is tartalmaz mást, csak képeket, mégis óriási önmegismerésre tehetünk szert a lapozgatása közben. 

A mesekutató megnyitóját követően Láposi Terka még a kiállítás létrejöttének folyamatáról is ejtett néhány szót. Fontosnak tartotta elmondani, hogy Rofusz Kinga itt látható bábfiguráit négy másik bábszínházból kérték kölcsön ahhoz, hogy a tárlat létrejöhessen. S hozzátette: a különböző bábszínházak azonnal rendelkezésükre bocsátották ezeket az alkotásokat, hiszen ők is tisztában vannak vele: a művész képeiből és bábjaiból olyasfajta szeretet árad, amely egyben, egyetlen térben kiállítva csak hatványozódik, úgy, hogy minden egyes része, darabja hozzánk szól, a saját belső utunk megjárását segíti. 

A gyönyörű alkotásokból felépített Földön lebegők, égen járók című tárlatot április 28-áig tekinthetik meg, hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között, hétvégén pedig 9 és 12 óra között.

Gyürky Katalin

Exit mobile version