A Tojás világnapja minden év októberének második vasárnapjára esik. Idén a mai napon népszerűsítik világszerte ezt a sokat támadott, de a szervezetünk számára mégis értékes táplálékot!
Az 1900-as évek végén elterjedt az a nézet, hogy magas koleszterintartalma miatt a tojás fogyasztása kifejezetten káros, egészségtelen.
Azóta ez a tézis tudományosan ugyan megdőlt, de még mindig közszájon forog. Holott a tojás egy olyan élelmiszer, amihez hasonló nem sok található a világon: 40 féle fehérjét tartalmaz. 18 féle aminosavat, ebből 9 esszenciális aminosav! Igazi vitaminbomba, az A,D,E,B1,B2,B5,B6,B9 és B12 vitaminokat egyaránt tartalmazza. A D vitamin tartalma különösen jelentős, amit érdemes észben tartanunk a téli időszakban, amikor az immunrendszerünknek minden segítségre szüksége van. Mindezen pozitívumok mellett még telített és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, és ami a legjobb, elképesztő sokszínű a felhasználhatósága!

Tárolásakor fontos odafigyelni arra, hogy ha nem azonnal fogyasztjuk el, akkor ne mossuk meg, hiszen a kutikula réteg szolgál arra, hogy a tojás belső, értékes tartalmát megvédje a mikroorganizmusoktól, melyek a tojás belsejébe jutva megbetegedéseket okozhatnak! Amennyiben egy tojás héja megreped otthonunkban, érdemes feltörni és egy zárható tárolóedénybe téve maximum 2 napig még eláll.
Akár sósan, akár édesen esszük meg egy fantasztikus fogásba beillesztve, tartalmas és egészséges, a jó tulajdonságait megtartja és az emberi szervezet számára igen pozitív támogatást nyújt elfogyasztása!










Hozzászólások