Bence a főnök, Zoli, a férj a műszaki menedzser, Tomi, a diplomás nagyfiú a kreatív igazgató, míg Brigi, az édesanya „csak” dolgozó munkás – értesülünk a családi gazdaságban készülő derecskei Gyugos-Sajt munkamegosztásáról a família otthonában.
Természetesen a munka dandárját az édesanya viseli, akit arról faggatunk, hogyan adta a fejét sajttermelésre a korábban kereskedelemmel foglalkozó Gyugos Zoltánné. A kezdetekre így emlékszik Brigi: – Kisebbik fiam, a most 17 éves Bence mindig is sajtmániás volt, de már unta az üzletekben kapható sajtkínálatot. Rólam pedig köztudomású, hogy szeretek sütni, főzni, így nem esett nehezemre eleget tenni a kérésének: csináljak már valamilyen sajtkülönlegességet.
A meglepődés után aztán Brigi a világhálón kezdett el kutakodni, hiszen azon túl, hogy tejből készülnek a sajtok, a hozzávalókat és a technológiát nem ismerte. Az első próbálkozáskor tehéntejből, ecet hozzáadásával készített gomolyát, aztán jött a többi, különböző ízesítéssel – kapor, kakukkfű, lilahagyma, fokhagyma – készült sajt. Áttörést jelentett az oltóanyag megismerése és beszerzése, aminek köszönhetően egyszerűbb lett a sajtkészítés. Kimaradt a forralás fázisa, ugyanakkor a termékekben megőrződtek a vitaminok és a kalcium.
Hamarosan a közel s távoli családtagok, ismerősök tetszését is elnyerték a sajtok, s arra gondoltak, ez már akár jövedelemforrása is lehet a családnak. A hatósági engedélyek beszerzése után 2015 januárjától kistermelőként állítja elő és forgalmazza Brigi a sajtokat. A hét három napján a debreceni nagypiacon árul, de a környékbeli településeken fesztiválokon, vásárokon is megjelenik portékáival.
Legnagyobb segítője 17 éves fia, Bence, aki a debreceni Fazekas Gimnázium tanulója, s a tanulás mellett a sajtkészítés minden fázisában részt vesz. Annyira megszerette ezt a fajta kézművességet, hogy a jövőjét is ezen a területen képzeli el. Az agráron szeretne élelmiszermérnöki diplomát szerezni, s a végzés után családi vagy önálló vállalkozóként a sajtkészítést választaná élethivatásul.
Beszélgetésünk végén kiderült: a sajtokat éppen Brüsszelben kóstoltatja Tomi, aki barátaihoz utazott ki, s vitt a Gyugos-Sajtból ínycsiklandozó darabokat.
Kép és szöveg: Nyírő Gizella
Hozzászólások