Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben

red meat with chili pepper and green spies

Photo by mali maeder on Pexels.com

Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó húskészítményekből álló termékcsaládot fejlesztett ki a felgyői Gulyás János és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel (DE) – ismertették a projektzáró konferencián pénteken az egyetem agrárközpontjában.

A húskészítmények kidolgozására 526,7 millió forintot nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése elnevezésű pályázati keretprogramjában. A teljes kutatás és termékfejlesztés költségvetése 765,7 millió forint volt – hangzott el a projektzárón.

Stündl László, a DE mezőgazdasági, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának dékánja kiemelte:

egyedi bioaktív hatóanyagokkal (esszenciális nyomelemekkel, antioxidánsokkal és prebiotikumokkal) dúsított húsipari termékek fejlesztését valósították meg, amelyek egyszerre támogatják a fogyasztók egészségét, és növelik a hazai húsipar innovációs potenciálját.

A termékfejlesztések mellett az innovációs tevékenységek célja olyan új eljárások, valamint megbízható és érzékeny vizsgálati módszerek kifejlesztése volt, amelyek alkalmasak az innovatív húsipari termékek egyedi összetételének standardizálására, illetve a minőség és a feldolgozási folyamatok állandó ellenőrzésére valós idejű és nem roncsoló jellegű vizsgálatok által – mondta, hozzátéve: a projekt hozzájárul az iparág modernizációjához, a termékbiztonság és a minőség javításához azáltal, hogy elősegíti költséghatékony, fenntartható gyártási folyamatok bevezetését.

A dékán szerint a kifejlesztett termékek új kategóriát képviselnek, hiszen olyan funkcionális húskészítményekről van szó, amelyek nemcsak a hagyományos táplálás, hanem az egészségmegőrzés és bizonyos célzott élettani hatások támogatását is szolgálják.

A kutatás-fejlesztési munka sikeresen igazolta, hogy az alkalmazott bioaktív hatóanyagok funkcionális adalékokként való alkalmazása nemcsak biztonságos, hatékony és fiziológiai szempontból releváns, de piacképes is

– magyarázta Stündl László.

Kelemen Ferenc vegyész elmondta: a kutatások során feltárták az alkalmazni kívánt fehérje- és rostforrások releváns fizikai-kémiai paramétereit és techno-funkciós tulajdonságait, illetve az eltérő élelmiszermátrixok biohasznosulásra gyakorolt hatásait.

Hozzátette: a biológiai hatásvizsgálatoknak köszönhetően a növényi rostforrások megfelelő kezelésének, átalakításának és felhasználásnak módját is optimalizálták, amelyek a húsipari termékek esetében a megnövelt biológiai értéket biztosítják.

Az új, funkcionális termékváltozatok életkorspecifikus jellegéből adódóan a kisgyermekektől az időskorú emberekig több korosztály megtalálja a számára legelőnyösebb fiziológiai hatással jellemezhető húskészítményt a termékpalettából.

A kifejlesztett termékek közül Kelemen Ferenc megemlítette az immunerősítő bajor kolbászt, az antioxidánsokkal dúsított és fehérjedús debreceni kolbászt, a fehérjékkel gazdagított, zsírcsökkentett és prebiotikus hatású sütnivaló kolbászt, a prebiotikus csirke- és pulykamellsonkát, a nyomelemekkel és prebiotikumokkal fortifikált (megerősített) csemege debrecenit, a fehérjekivonattal és prebiotikumokkal dúsított virslit, és a funkcionális fekete-erdei sonkát.

Bene Krisztián, az évente 10 500 sertést vágó és feldolgozó Gulyás és Társa Kft. képviselője a projektzárón jelezte: a most kifejlesztett új termékek év végén, vagy legkésőbb jövő év elején lesznek elérhetőek a kereskedelemben.

Exit mobile version