Bioaktív hatóanyagokban gazdag takarmányadalékot állítottak elő a Debreceni Egyetemen (DE) egy 2017-ben kezdődött és most befejeződött kutatási program keretében – közölte az intézmény sajtószolgálata az MTI-vel.
A közel 630 millió forint pályázati forrásból, négy év alatt megvalósított projekt során az egyetem kutatói a speciális vizsgálatokat haszonállatokon végezték, a kutatásban az egyetem mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási kara, illetve az általános orvostudományi kar vett részt.
Érdekesség, hogy a bioaktív komponensekben gazdag takarmány adalékokat az élelmiszeriparból visszamaradt paprika-, paradicsom-, meggy és szőlő passzírmaradványok feldolgozásával állították elő.
Ezek az élelmiszeripari melléktermékek nagy mennyiségű, igen értékes bioaktív elemeket – karotinoidok, antociánok, flavonoidok, likopin – tartalmaznak, amelyeknek jótékony élettani, immunrendszert erősítő, antioxidáns, antibakteriális, antiallergén, rákellenes hatása van.
A programban a kutatók broiler csirke, sertés és ponty kísérleti állatcsoportokat vizsgáltak.
Hozzátették: az eredmények azt mutatják, hogy ki lehet dolgozni egy olyan monitoring rendszert, amely jól alkalmazható a nagyüzemi állattartás során az egyes állatcsoportok egészségi állapotának felmérésére.
Mindez lehetőséget teremt a legyengült immunrendszer aktiválására, ezáltal a fertőzések, gyulladások kialakulásának megelőzésére, amivel minimálisra lehet csökkenteni az antibiotikum használatot, de akár teljesen antibiotikum-mentesen is fel lehet nevelni nagyüzemi körülmények között az állatokat – ismertette az egyetem a kutatás eredményeit az MTI-vel.
(MTI/HP)
Hozzászólások