Tovább bővíthető a jelenleg 44 ponton működő debreceni népkonyha-szolgáltatás, gyakorlatilag bárki igénybe veheti.
A cívisvárosban működő népkonyha-szolgáltatásról tartott ma sajtótájékoztatót a bánki ételponton Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Nagy Zsolt, a Cívis Szociális Étkezési Központ menedzser-igazgatója. Amint azt Széles Diána elmondta, az elmúlt években Debrecen önkormányzata a Gondoskodó város gondolat jegyében nagyon sokat dolgozott azért, hogy egyébként is széles spektrumú szociális ellátórendszerét tovább bővítse. Ennek része a népkonyha-szolgáltatás is, ami a Cívis Szociális Étkezési Központ segítségével két éve ellátási szerződés keretében működik. Az étkezési központ egyébként már hat éve tevékenykedik ezen a területen. A népkonyha-szolgáltatás Magyarország Kormányának finanszírozásával működik. Ez az ellátás napi egy tál meleg ételt jelent, amit minden 18 éven felüli magyar állampolgár – szociális helyzetétől, rászorultságától függetlenül – térítésmentesen átvehet, amennyiben megadja az adatait – név, születési név, születési hely és idő, TAJ-szám, lakcím és tartózkodási hely – és aláírásával igazolja az étel átvételét. Széles Diána szerint a népkonyha-szolgáltatás segítheti más szociális programokban – például a közmunka-programban – résztvevők vagy a kisnyugdíjasok mindennapjait is. Debrecen önkormányzatának az a célja – s ezt szolgálták az elmúlt két évben végrehajtott fejlesztések is –, hogy mindenki szármára, aki igénybe szeretné venni, elérhető – gyaloglásnyi –távolságban legyenek az ételpontok. Ennek jegyében jelenleg 44 ilyen ételosztó pont működik a város közigazgatási területén – a belvárostól a lakótelepeken át a kertségekig, külterületekig. Ezeknek az ételpontoknak gyakorta nem csupán az étel átadása a funkciójuk, hanem közösségi térként funkcionálnak. Az alpolgármester példaként említette a Pósa utcai ételpontot, ahol gyakorta már órákkal az ételosztás megkezdése előtt összejönnek néhányan, s valamilyen közösségi tevékenységet végeznek. A városban jelenleg naponta összesen 8 ezer adag ételt osztanak ki az ételpontokon, de ez a mennyiség az igények szerint bővíthető.

Nagy Zsolt, a három megye – Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok – területén szolgáltató Cívis Szociális Étkezési Központ menedzser-igazgatója hozzátette, a Debrecenben lévő népkonyha-szolgáltatás méreteit és az egész települést átfogó voltát tekintve egyedülálló, példamutató. A céljuk az, hogy ez év végére összesen 50 ételpont legyen a városban – több helyszín esetében már zajlik az ehhez szükséges engedélyek megszerzése. Nagy Zsolt azt is elmondta, hogy tapasztalataik szerint a népkonyha igénybe vevőinek egyharmada nyugdíjas, egyharmaduk azok közül kerül ki, akik nem tudnak bekapcsolódni a munkaerőpiacba, egyharmaduknak pedig bár van munkája, de alacsony jövedelmük miatt a mindennapi megélhetés biztosítása gondot okoz számukra. A debreceni ételpontok – karácsony és újév napja kivételével – gyakorlatilag az év minden napján működnek – hétköznapokon teljeskörűen, szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon pedig a 60 százalékuk, mivel vannak olyan ételpontok, melyek olyan intézményekben működnek, melyek ezeken a napokon nem tartanak nyitva. Ennek ellenére az étkeztetést ekkor is igénylők bár a megszokottnál kissé nagyobb, de szintén elérhető távolságra találhatnak működő ételpontot.
Az ételpontok listája Debrecen önkormányzatának internetes honlapján (https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/gondoskodo-varos/egyeb-szolgaltatast-nyujto-intezmenyek) is elérhető.










Hozzászólások