Szeptember elején új rendelet jött ki, amely negatívan érinti a vendéglátósok java részét: a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti – hívta fel a figyelmet a telex.hu. Mivel a koronavírus-járvány amúgy is megtépázta az iparágat, s a szakma munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátósok értetlenül állnak az új rendelet előtt, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete pedig tiltakozását fejezte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium felé.
Korábban elég volt, ha egy-egy konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy jelen volt, a többi munkavállalónak nem volt szüksége szakképesítésre. Mostantól például konyhai kisegítőként csak végzett vendéglátósokat alkalmazhatnak a cégek, holott alig találnak embert az ilyen posztra az éttermek, kifőzdék, vagy cukrászüzemek.
Egyes vélekedések szerint ennek a kritériumnak a vendéglátóhelyeknek csupán mintegy 10 százaléka tud megfelelni. A rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, sőt, szeptember 1-jén már hatályba is lépett.
A tiltakozás nyomán hétfőn délután az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását – közölte a minisztérium az MTI-vel.
Mint írják, „a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése”.
A javaslat bővebb részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.










Hozzászólások