A cukrász alkotásnak nem csupán a neve emlékeztet a nyár közkedvelt növényére, hanem több eleme is tartalmazza a magjait.
Kihirdették az idei Magyarország tortája verseny győztesét ma délután az Országházban rendezett sajtótájékoztatón- írja az MTI. Az öt döntős finomság közül
a Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.
Májusban tették közzé a cukrász remekműveket, melyek a címért versenyeztek. A döntősök között volt
- Arany Ribiszke – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda)
- Őszi Pitymallat – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda)
- Szabacsi Rubató – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda)
- Napraforgó – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda)
- Lúdas Matyi – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda)
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idén tizenötödik alkalommal megrendezett verseny nyertesének,
a Napraforgó elnevezésű tortának főbb alkotóelemei a napraforgós vaníliás piskóta, karamellizált tejcsokoládés, napraforgó magos ropogós, vilmoskörte pálinkával készült vilmoskörte zselé, vilmoskörte és hársmézes joghurt mousse, körtés glazúrral áthúzva.

Az ország cukormentes tortája a Beszterce rózsája alkotás lett, mely a Hisztéria Cukrászda munkája. Ez az egészséges finomság diós piskóta, étcsokoládé cremeaux, sárgabarack zselé, fehércsokoládés – diós ropogós és sárgabarack mousse kombinációjából kelt életre.
Az Országházban tartott sajtótájékoztatón még bemutatták a Solymár gyöngye nevű Szent István-napi kenyeret is, valamint az “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás hivatalos tortáját is, amely a Nimród fantázianevet viseli.
Hozzászólások