2025. december 28. vasárnap
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
Home DíszUDvar

Forradalom a Debreceni Egyetemen

HajduPress Szerző HajduPress
2015/11/12
kategória: DíszUDvar
2 0
0
FacebookTwitterE-mail

Szájreklámkampányok, felhasználó-vezérelt innováció, digitális fogyasztók – a táplálkozásmarketing evolúciója a Debreceni Egyetemen.

 

A hazai élelmiszer-kiskereskedelemben évente több mint 32 termék jelenik meg, de tízből nyolc termék egy éven belül megbukik a piacon. Hogyan lehet ezen változtatni a sikeres vállalati marketing stratégiák és fogyasztói magatartáskutatások segítségével? Többek között erre keresett és adott válaszokat a XI. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia, melyet a Debreceni Egyetem Marketing és Kereskedelmi Intézete valamint az MTA DAB Agrár- és Élelmiszeripari Marketing Munkabizottsága rendezett szerdán a Kölcsey Központban. 

– Napjainkban az élelmiszer-innovációs folyamatokat az egészségtrend talán legnagyobb mértékben határozza meg. A fogyasztók egészségköltsége mára elérte a 3000 milliárd forintot, és ezzel az egészséggazdaság a legnagyobb iparággá nőtte ki magát hazánkban. Ebből adódóan az egészségipar fejlesztése a Debreceni Egyetem számára is kiemelt stratégiai feladat. Ebben a munkában a Gazdaságtudományi Kar is aktívan részt vesz, többek között az újonnan kifejlesztett egészségvédő élelmiszerek marketing stratégiájának kidolgozásában, az új termékek piaci bevezetésében – mondta Pető Károly, a DE Gazdaságtudományi Karának dékánja. 

A táplálkozásmarketing konferencián több szakterület jeles képviselői mutatták be új kutatási eredményeiket, a cégek pedig sikeres termék és marketing-innovációs megoldásaikat.  A tanácskozás célja az volt, hogy felhívja az élelmiszeripari vállalatok, főként a kisebb méretű hazai vállalkozások figyelmét arra, hogy milyen módon tudják csökkenteni az új élelmiszerek kifejlesztésének kockázatát, vagyis, hogyan tudnak személyre szabottabb termékeikkel a piacon maradni. Ennek egyik megoldása a fogyasztók bevonása a termékfejlesztési folyamatba. Ezt nevezzük értékalkotásnak, vagy felhasználó-vezérelt innovációnak, mely során a vállalat és a fogyasztók interaktív fejlesztő teamekben működnek együtt. 

– Jelenleg négy piaci stratégia van, amiből kettőben nincs innováció, a másik kettő – a piaci rést keresőké és az úttörőké – pedig egyelőre a hazánkban forgalomban lévő termékek 7 százalékát adja. A változáshoz teljes paradigmaváltás kell, ahol a kulcsfontosságú szerepet nem a technológia, hanem maga a fogyasztó játssza. Az ő bevonásával ugyanis minimalizálható a belső fejlesztési kiadás és növelhető a piaci bevétel – hangsúlyozta előadásában Szakály Zoltán, a GTK Marketing és Kereskedelmi Intézet vezetője. 

Az intézet idén végzett reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 43 százaléka – főképp a 18-29 évesek és az egészségtudatos fogyasztók – szívesen bekapcsolódnának egy ilyen folyamatba. Sőt 74 százalék új termékötletek generálásában is partner lenne. Ezek az emberek ráadásul a word of mouth, az úgynevezett szájreklámkampányok kulcsszereplői is, hiszen tovább adják a pozitív híreket, és másokat is rávesznek az új élelmiszerek kipróbálására. Ez az emocionális marketing 15 százalékkal hatékonyabb, mint a hagyományos reklámkampányok. 

A konferencián kitértek arra is, hogy hazánkban is többségbe kerültek a digitális fogyasztók, arányuk 2020-ra már eléri a 90 százalékot. A direkt online generáció, ahol már a kiterjesztett valóság lesz az új „felület”, és aki nem csatlakozik az ezzel együtt kialakuló új marketingkorszakhoz, az versenyhátrányba kerül.

(unideb.hu)

Megosztás:

  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • More
  • Click to share on Reddit (Opens in new window) Reddit
  • Click to share on Telegram (Opens in new window) Telegram
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp

Like this:

Like Loading...

Related

Előző Cikk

Putyinnal húzna ujjat az Iszlám Állam

Következő Cikk

Fidesz: nőttek a bérek, kevesebb az adó, több a munka

KapcsolódóCikk

UD in rankings 2025
DíszUDvar

UD in rankings 2025

2025.12.22.
Válaszd most is a Debreceni Egyetemet!
DíszUDvar

Válaszd most is a Debreceni Egyetemet!

2025.12.18.
The Vietnamese Students Association donated 110,000 HUF to the Department of Pediatrics of the University of Debrecen
DíszUDvar

The Vietnamese Students Association donated 110,000 HUF to the Department of Pediatrics of the University of Debrecen

2025.12.17.
Következő Cikk

Fidesz: nőttek a bérek, kevesebb az adó, több a munka

Hozzászólások

CIKKAJÁNLÓ

Halálos közúti baleset történt az M4-esen

Halálos közúti baleset történt az M4-esen

2025.12.21.
Fának csapódott egy személyautó Berettyóújfaluban, a mentőket is riasztották a helyszínre

Fának csapódott egy személyautó Berettyóújfaluban, a mentőket is riasztották a helyszínre

2025.12.22.
Kigyulladt egy családi ház Mikepércsen

Kigyulladt egy családi ház Mikepércsen

2025.12.19.
Rendőrség – „ébresztő” ellenőrzések a 42-es főúton

Rendőrség – „ébresztő” ellenőrzések a 42-es főúton

2025.12.26.

ROVATOK

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

KÖVESS MINKET

NÉPSZERŰ

  • Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    9390 Megosztás
    Share 3756 Tweet 2348
  • Lángolt egy hotel Nyíradony- Tamásipusztában

    8844 Megosztás
    Share 3538 Tweet 2211
  • Húsevő baktérium végezhetett Vadász Zsolttal

    3274 Megosztás
    Share 1310 Tweet 819
  • Meghalt Varga Zita, a Debreceni Egyetem GDPR Központ vezetője

    3219 Megosztás
    Share 1288 Tweet 805
  • Tizenketten tűntek el Debrecenben a múlt héten

    3144 Megosztás
    Share 1258 Tweet 786
hajdupress.hu

HajduPress - Lapozz a Hírekben!

Kövessen minket a közösségi médiában:

Legfrissebb hírek

  • A Revolut után a CoinCash is leállította kriptovalutás szolgáltatásait Magyarországon
  • Meghalt Perry Bamonte, a The Cure gitárosa
  • A 2025-ös év szuperhősfilmes szempontból
  • Petike visszatért
  • Hamarosan már kaphatók tűzijátékok
  • Ragadozómadarak fészkeit térképezik fel a Nagyerdőben
  • A Google új funkciót vezet be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megváltoztassák Gmail-címüket

Rovatok

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel levelezőlistánkra, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről!

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés

HajduPress © 2025 Minden jog fenntartva.

Nincs találat
Összes találat
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • Díszudvar
  • Trendfórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Discover more from hajdupress.hu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

%d