Gombafogyasztást népszerűsítő kampány indul az Európai Unió társfinanszírozásával

Az Európai Gombatermesztők Szövetsége (European Mushroom Growers Group – GEPC) 2023-ban három évre szóló, 5 millió eurós, az Európai Bizottság által társfinanszírozott kommunikációs kampányt indított a gombafogyasztás népszerűsítésére 9 európai országban, – Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban – amelynek szlogenje: „Európai gomba, a rejtett gyöngyszem”.

A kezdeményezés leginkább az Y generáció tagjait igyekszik elérni, célja pedig az, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét az európai gomba számos előnyére és fontos szerepére az egészséges táplálkozásban. A szlogenben is olvasható ‘rejtett gyöngyszem’ megnevezést azért is tartják megfelelőnek, mivel a gomba megfizethető, minden évszakban elérhető, változatos és könnyen elkészíthető alapanyag.

A kampány főként online marketing eszközök segítségével – például közösségi média felületeken vagy a központi weboldalon – népszerűsíti a gombafogyasztás. Minden évben országonként négy influenszer vesz részt abban, hogy az európai gombák ismertebbé váljanak. Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban pedig sajtóesemény is az összefogás részét képezi. Mindezek mellett nemzetenként egy kampány nagykövetet is kijelölnek, aki szintén a kommunikáció sikerességét hivatott erősíteni. Magyarországon Havas Dóra gasztroblogger kapta ezt a pozíciót, kinek tanácsaival most megtudhatják az emberek, hogy hogyan bánjanak megfelelően a gombával.

A bevásárlással és a tárolással kapcsolatosan ezekre kell odafigyelnie:

Vásárláskor olyan gombát kell keressnie, amelynek kalapján nincsenek szürkésbarna foltok, valamint szükséges ellenőrizzni azt is, hogy a kalap alatti lemezkék épek legyenek. A szár ne legyen túlságosan száraz, de puha se. Egy kis szennyeződés a kalapon vagy a szár közelében nem jelent problémát, de nyilván nem lehet koszos alapanyaggal dolgozni, ezért szükséges a gombát megtisztítani.

Ha a gomba szupertisztának tűnik, nem kell megtisztítania.

Ha egy kicsit nyálkás, de nem koszos, törölje le papírtörlővel.

Ha kissé piszkos, egy finom szőrű kefével távolítsa el a szennyeződést.

Ha nagyon szennyezett, öblítse le. Fontos azonban, hogy a gombát ne mossa bő vízben, mert ha megszívja magát, nem fogja tudni lepirítani. A gombák tisztításának legjobb módja az, ha hideg folyóvízben megmossa, salátacentrifugába tesszi, szárazra centrifugálja amennyire csak tudja, majd a szokásos módon megfőzzi – lehet, hogy a mosás miatt pár perccel tovább kell főzni, hogy kellően megpuhuljon. Érdemes arra ügyelnie, hogy a gombát csak közvetlenül a főzés előtt mossa meg, mert a túlzott nedvesség lerövidítheti az eltarthatóságát a hűtőszekrényben.

Bevásárlás után a gombát, tárolja műanyag zacskóban, nyitott tetejű, vagy perforált műanyag dobozban a hűtőszekrény zöldséges fiókjában. Ha a növény friss, akkor optimális körülmények között legalább három-öt napig el kell állnia.

Az elkészítés során fontos ezeket is tudnia:

Ha viszonylag gyorsan szeretné a gombát elkészíteni és raguba, paprikásba vagy levesekbe szánja, szeletelnie kell. A szelet vastagságától függetlenül a legfontosabb az, hogy először vágja le a gomba szárát. Így nem csak a fás, kiszáradt vagy piszkos részeket távolítja el, de ami még fontosabb, egyenletes vágófelületet kap, így sokkal könnyebbé és biztonságosabbá válik a szeletelés.

A gomba szárát minden esetben érdemes megvizsgálni, a shitake szára mindig kemény, ezt késsel vágja le és csak a gomba kalapját használja fel. Más gombák, például a csiperke vagy a portobello esetében ritkább a kemény, fás szár, de előfordulhat.

A kezdeményezés már 2023-ban is nagy sikereket tudott elérni. A központi online kampány, csak a közösségi médiában, több mint 54 millió felhasználót ért el, az impressziók száma pedig közel 110 millió volt. Európa szerte az országonkénti aktivitások 123 millió embert értek el 700 sajtó- és közösségi média felületeken keresztül. A program viszont nem áll meg 2024-ben sem, így a szervezők a nepszerűsítés érdekében egy TikTok porfilt is létrehoztak a hivatalos Facebook– és Instagram– oldalak mellett, valamint egy újonnan induló YouTube sorozattal is készülnek.

Ha a témában érdekelt, keresse fel a fentebb megjelölt oldalakat vagy olvassa el kapcsolódó tartalmunkat, ahol kollégánk egy gombaszakellenőrrel készített részletes interjút!

Exit mobile version