2025. december 21. vasárnap
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
Home Életmód

Miért lett a gomba a jövő szuper-snackje? – Havas Dóra nagyszerű receptjeit bárki könnyedén elkészítheti

Sárdi Györgyi Szerző Sárdi Györgyi
2025/10/21
kategória: Életmód
1 0
0
Miért lett a gomba a jövő szuper-snackje? – Havas Dóra nagyszerű receptjeit bárki könnyedén elkészítheti

Fotó: Kiss Lóránt

FacebookTwitterE-mail

Az egészségtudatos táplálkozásnak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gomba, amely nagyszerű alternatívaként szolgál akár a hús kiváltására, de a különböző snackek helyettesítésére is remek választás lehet a tudatos fogyasztók körében.

A piackutatások szerint az európai fogyasztók naponta átlagosan 2,8 alkalommal fogyasztanak snackeket – ez jelentős növekedés a 2018-as 1,9 alkalomhoz képest. Ráadásul a millenniumi generáció 64%-a kifejezetten érdeklődik az iránt, hogy saját egészséges snackeket készítsen otthon. Ez a tendencia új lehetőségeket nyit az otthoni snack-készítés terén, ahol a gombák egyre népszerűbb alapanyaggá válnak.

Az egészségtudatos snack, amit a jövő generációi is imádni fognak

A gombák hosszú ideje az emberi táplálkozás részét képezik, de ma új korszakukat élik: az egészségtudatos, fenntartható életmód egyik kulcsszereplőivé váltak. A modern snack-forradalom közepette a gombák nemcsak tápláló és ízletes alternatívát kínálnak, hanem választ adnak az egészséges, környezetbarát és praktikus étkezés iránti növekvő igényre is.

A snackek új generációja: ropogós, egészséges, gombából

A fiatalabb generációk egészségtudatos életmódja átalakította az étkezési szokásokat: a három főétkezés helyett ma már a nap folyamán többször, kisebb adagokban eszünk. Egy friss kutatás szerint a millenniumi generáció 73%-a heti négynél is többször helyettesíti a főétkezéseket snackekkel, és egyre többen keresik az egészséges, természetes összetevőkből készült alternatívákat.

A gomba az Y és a Z-generációk körében igazi sztár: alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató, gazdag rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban. Ráadásul természetes D-vitamin-forrás, ami ritka a növényi eredetű élelmiszerek között – 100 gramm gomba akár a napi D-vitamin-szükséglet 25%-át is fedezheti.

Egészséges, finom és könnyen elkészíthető

A gombák nem igényelnek bonyolult konyhai technikákat: sütőben ropogós chipsként, pácolt snackként vagy fűszeres grillezett falatként is elkészíthetők. Ideálisak előre elkészített heti adagokhoz, munkahelyi nassoláshoz vagy utazásokhoz. Megfelelően tárolva akár egy hétig is frissek maradnak, és jól kombinálhatók más egészséges hozzávalókkal.

A népszerű gasztroblogger, Havas Dóra is a gombás snackek lelkes híve. Receptjei – mint a fűszeres gombachips, a gombás lepény vagy a vega húsgolyó – megmutatják, mennyire sokoldalúan felhasználható ez az alapanyag. Egy kis lime, cayenne chili és nádcukor segítségével a csiperkéből vagy shitake gombából izgalmas, ropogós nassolnivaló varázsolható, ami garantáltan felveszi a versenyt bármelyik bolti snackkel.

A jövő fenntartható nassolni-valója

A gomba nemcsak a testnek, hanem a bolygónak is jót tesz. Termesztése kevés vizet és földterületet igényel és gyakran mezőgazdasági melléktermékek újrahasznosításával történik. Így a gombás ételek nemcsak egészségesek és finomak, hanem fenntartható választást is jelentenek – tökéletesen illeszkedve a tudatos fogyasztói szemlélethez. Olyan teljes értékű fehérjeforrások, amelyek kiváló alternatívát kínálnak hús helyett a vegetáriánus és vegán étrendben.

A gombák tehát egyszerre egészségesek, sokoldalúak, finomak és környezetbarátok. A modern, rohanó életmódhoz illeszkedő „snack-alapú” táplálkozás egyik legjobb alapanyagaivá váltak. Akár chipsként, akár lepényként vagy grillezett falatként fogyasztjuk, minden formájukban a tudatos nassolás új korszakát képviselik.

Ha legközelebb valami ropogósra vágysz – felejtsd el a chipset, és próbáld ki a gombát! A tested és a bolygó is hálás lesz érte.

Fotó: Havas Dóra

Havas Dóra receptjei

Fűszeres gomba chips, gombás lepény, vega „húsgolyó” – snack-ek gombából

A gomba chipszhez szükséged lesz:

450 g shitake vagy csiperkegomba (lehet vegyesen)

½ l étolaj vagy kókuszolaj

1 lime frissen facsart leve

1 evőkanál puha nádcukor

1/4 teáskanál cayenne chili

1/4 teáskanál só

Levágjuk a gombák szárát, vékonyra (kb. 3 mm vastagra) szeleteljük, majd egy nagy tálba tesszük. A lime levét összekeverjük a gombaszeletekkel. Egy közepes lábasban az olajat 190 fokra forrósítjuk. A gombát több adagban, 3–5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd papírtörlővel bélelt tálba szedjük. Miután az összes gombát kisütöttük, eltávolítjuk a papírtörlőt, és a gombachipset összeforgatjuk a cukorral, a cayenne chilivel és a sóval.

Gombás lepény

Hozzávalók 8 db-hoz:

1 kg főzni való burgonya

2 teáskanál só

5 dkg liszt

50 dkg gomba

15 dkg hagyma

1 kis csokor petrezselyem vagy koriander

2 evőkanál szójaszósz

½ teáskanál frissen őrölt bors

2 szál újhagyma

kb. ½ dl étolaj

Sós vízben puhára főzzük a burgonyát, majd krumplinyomóval összetörjük, és kikeverjük a liszttel. Hagyjuk langyosra hűlni. Finomra vágjuk a gombát, és egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanál olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, és ezzel is tovább pirítjuk. Szójaszósszal, borssal és petrezselyemmel fűszerezzük. Nem hagyjuk teljesen szárazra pirulni. A krumplimasszából kisebb almányi adagot szedünk, megtöltjük 1 evőkanálnyi gombával, összenyomkodjuk, hogy mindenhol fedje a krumpli a tölteléket. Kb. 1 cm-nyi olajat hevítünk, és oldalanként 3 percig sütjük a lepényeket. Óvatosan fordítsuk meg őket, hogy ne essenek szét. Paradicsomszósszal vagy gyömbéres szójaszósszal kínáljuk.

Gombás vega golyó

1 evőkanál hidegen sajtolt olaj

1 vöröshagyma kockákra vágva

2 gerezd fokhagyma szeletelve

40 dkg fehér bab konzerv

10 dkg csiperkegomba szeletelve

5 dkg dió durvára aprítva

2 evőkanál barnarizsdara

2-3 evőkanál szójaszósz

olaj a sütéshez

só, bors

Melegítjük elő a sütőt 180 fokra. Egy serpenyőben lepirítjuk a hagymát és a fokhagymát lassú tűzön. Kb. 10 percig. Aztán hozzáadjuk a gombát, a diót, sót és a borsot. Egy késes aprítóban pürésítjük a leszűrt babot. A sült zöldségeket és a pürésített babot összekeverjük a többi hozzávalóval. Golyókat formázunk nedves kézzel és egy serpenyőben kevés olajon kisütjük.

Korábbi cikkünkben beszélgettünk egy gombaszakellenőrrel, aki sok izgalmas részletet elárult erről az igazán izgalmas élőlényről.

Megosztás:

  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • More
  • Click to share on Reddit (Opens in new window) Reddit
  • Click to share on Telegram (Opens in new window) Telegram
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp

Like this:

Like Loading...

Related

Tags: egészségegészségtudatosgombaHavas DóraKiemeltReceptsnacktáplálkozásvegán
Előző Cikk

Testek és emlékek – Új kiállítás nyílik a MODEM-ben

Következő Cikk

Higiéniai hibákat tártak fel a szakemberek egy baracskai sütődében, 500 kiló élelmiszert vontak ki a forgalomból

KapcsolódóCikk

close up photography of a red and gold bow hanging on a christmas tree
Életmód

Sok mindent elárul rólunk, hogy milyen díszek kerülnek fel a karácsonyfára

2025.12.19.
Rekordkísérlet a Fórumban: csatlakozz te is a BAGE csokigyűjtő akciójához
Életmód

Sikerrel zárult a csokigyűjtő akció a Fórumban: közel három tonna édesség gyűlt össze

2025.12.19.
family preparing for christmas dinner
Életmód

Érdemes figyelni, hogy mennyi élelmiszert használunk fel az ünnepi időszakban

2025.12.18.
Következő Cikk
Higiéniai hibákat tártak fel a szakemberek egy baracskai sütődében, 500 kiló élelmiszert vontak ki a forgalomból

Higiéniai hibákat tártak fel a szakemberek egy baracskai sütődében, 500 kiló élelmiszert vontak ki a forgalomból

Hozzászólások

CIKKAJÁNLÓ

Veszélyessé vált a levegő minősége Debrecenben

Veszélyessé vált a levegő minősége Debrecenben

2025.12.18.
Budapest után Debrecenben is lehet ország- és vármegyebérlettel utazni

Budapest után Debrecenben is lehet ország- és vármegyebérlettel utazni

2025.12.16.
Rövid időn belül visszaadták a hajdúnánási járőrök az ellopott elektromos rollert

Rövid időn belül visszaadták a hajdúnánási járőrök az ellopott elektromos rollert

2025.12.17.
„Gyorsan jöjjetek” – négyéves kisfiú telefonált a mentőknek, megmentette az édesanyja életét

„Gyorsan jöjjetek” – négyéves kisfiú telefonált a mentőknek, megmentette az édesanyja életét

2025.12.15.

ROVATOK

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

KÖVESS MINKET

NÉPSZERŰ

  • Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    9388 Megosztás
    Share 3755 Tweet 2347
  • Lángolt egy hotel Nyíradony- Tamásipusztában

    8843 Megosztás
    Share 3537 Tweet 2211
  • Húsevő baktérium végezhetett Vadász Zsolttal

    3273 Megosztás
    Share 1309 Tweet 818
  • Meghalt Varga Zita, a Debreceni Egyetem GDPR Központ vezetője

    3218 Megosztás
    Share 1287 Tweet 805
  • Tizenketten tűntek el Debrecenben a múlt héten

    3144 Megosztás
    Share 1258 Tweet 786
hajdupress.hu

HajduPress - Lapozz a Hírekben!

Kövessen minket a közösségi médiában:

Legfrissebb hírek

  • A pápa a Vatikánba hívta a bíborosokat
  • Február végéig lehet pályázni az MTA Lendület Programjára
  • USA – számos ismert személy neve merült fel az Epstein-aktákban
  • Nagy teljesítményű áramfejlesztő aggregátor Bihartordán
  • Díjmentes, korlátlan adatforgalmat biztosít az ünnepekre a One Magyarország
  • RedSaturday – országos véradó napok az ünnepek alatt
  • Korlátozott ügyintézés a kormányablakokban és a kormányhivatalokban

Rovatok

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel levelezőlistánkra, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről!

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés

HajduPress © 2025 Minden jog fenntartva.

Nincs találat
Összes találat
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • Díszudvar
  • Trendfórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Discover more from hajdupress.hu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

 

Loading Comments...
 

    %d