Igyekszünk szezonosális recept ötleteket megosztani veletek, ezért esett a választás most erre az egyszerű és igazán gyorsan elkészíthető szilvás pitére. Az ősz hangulata egy finom csésze kávé és ez az pite, nem is kell más délutánra.
Hozzávalók 8 személyre:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás
Töltelékhez:
- 75 dkg szilva
- 3 evőkanál nádcukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 5 dkg darált dió vagy mandul
Elkészítés:
- A lisztet a hideg, darabokra vágott vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk tojást és a porcukrot, majd összegyúrjuk.
- A tésztát fóliába csomagolva hűtőben fél óráig pihentetjük.
- Ha letelt a félóra, a tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk a megfeleő méretére és helyezzük el a piteformába, úgy hogy pereme is legyen. A felesleges "túlérő" tésztát vágjuk le.
- A pite méretéhez sütőpapírt vágunk, rárakjuk a tésztára és sütőbabbal, vagy sima babbal megtöltjük. Ezt követően 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük a tésztát.
- Ez idő alatt a szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
- Ha letelt az elősütés ideje, kivesszük a pitét, eltávolítjuk a sütőpapírt és a babot, majd megszórjuk a pite alját a darált dióval/ mandulával, és ráhalmozzuk a szilvát.
- A pitét tovább sütjük a szilvával 25 percig, a sütőből kivéve pedig megszórjuk dióval/mandulával.










Hozzászólások