Ahogy az időjárás – finoman szólva – egyre melegebbre fordul, az érzékeny élelmiszerek feldolgozása a nagykonyhában egyre inkább problematikussá válik.
Egyre több vendéglátóipari egységben válik nélkülözhetetlenné éppen ezért a hűtött munkaasztal, hiszen ez megoldást jelenthet a szó szerint egyre égetőbb élelmiszerbiztonsági kérdésekre az érzékeny élelmiszerek feldolgozása terén.
Milyen is egy hűtött munkaasztal?
Mivel felénk ez még nem feltétlenül elterjedt berendezési tárgy, ezért kezdjük az alapoknál: hogy néz ki egy hűtött munkaasztal? A valóságban nagyon hasonlóan, mint egy hagyományos, jó esetben van az aljában egy hűtött tárolásra kialakított tér, felül pedig munkafelület, mely közvetlenül a hűtött részre van rögzítve.
Nagy előnye, hogy a hűtött termékeknek épp csak annyit kell a kritikus hőmérsékleti tartományban eltölteniük, amennyit muszáj, feldolgozás előtt és után biztonságban vannak, és ez még csak komoly logisztikát sem igényel, hiszen minden ott van kéznél. Egyszerű, de nagyszerű megoldás.
Minden olyan vendéglátóipari egységben praktikus lehet ez a berendezés, ahol érzékeny élelmiszerekkel dolgoznak, és nincs idő az alapanyagok pakolászására. Ezért pizzériák, salátabárok, büfék, cukrászdák, fagylaltozók esetében mindenképpen indokolt lehet egy hűtött munkaasztal telepítése. Igazából viszont mindenhol, ahol hűtött alapanyagokkal dolgoznak, nagyban könnyíti és gyorsítja a munkafolyamatot.
Fajták, méretek
A legfontosabb kérdés, hogy mekkora, illetve hány rekeszes modellre lesz szüksége. A piacon jelenleg két-, három- vagy akár négyrekeszes modellek is elérhetőek, természetesen ez nagyban eltérő tárolási kapacitást jelent.
Vannak fiókegységgel szerelt változatok is, ezek igazán kényelmes használatot tesznek lehetővé, viszont a tárolókapacitásuk kisebb, mint az azonos méretű ajtós változatok esetében.
Vannak fagyasztóval szerelt munkaasztalok is, ezek azokban a büfékben, éttermekben és cukrászdákban lehet hasznos, ahol a fagyasztott alapanyagot azonnal feldolgozzák.
Így válassza ki az ideális modellt!
Először mindig azt kell felmérni, mekkora hely áll rendelkezésre a konyhában, hiszen ez szűk keresztmetszetet jelent a hűtött munkaasztal méretének megválasztásában. A másik fontos szempont a konyha hőmérséklete: bizonyos modellek nem működnek 32 fokos környezeti hőmérséklet felett, míg mások 43 fokig hatékonyak, sajnos egyre inkább az utóbbiakban érdemes gondolkodni.
Ezenfelül végig kell gondolni, hogy a fiókos vagy az ajtós kivitel szolgálja-e jobban az Ön vállalkozása esetében a hatékonyságot, illetve azt, hogy mennyire energiatakarékos az adott berendezés, mit jelent költség oldalon az üzemeltetése.
Amennyiben magas minőséget szeretne vásárolni, válasszon a Nagykonyhai.com webáruház hűtött munkaasztal, illetve fagyasztó munkaasztal kínálatából!










Hozzászólások