Elérkezett a paradicsomszezon vége, de még megmenthetjük a zölden maradt terméseinket. Kár lenne ezekért a csodás termésekért, amelyeknek már nem volt idejük beérni. A zöld paradicsomot már nagyanyáink is kiválóan hasznosították például savanyúságként, de van más módja is a megmentésüknek, otthonunk melegében beérlelhetjük őket.
Több más zöldséghez hasonlóan a paradicsom is képes az utóérésre. Ugyanis az érési folyamatok azt követően is folytatódnak, hogy a termés elszakad az anyanövénytől. Ehhez leginkább megfelelő hőmérsékletre van szükség és a színváltozás pár hét alatt lezajlik. A zölden szüretelt paradicsomunk szépen színeződik.
A termések érlelését jól szellőző helyen végezzük, szobahőmérsékleten, a 20–22 fok közötti klíma ideális hozzá. Ennél hűvösebb közegben tovább tart a folyamat: míg szobahőmérsékleten 2–3 hét, addig 16 fok alatt az érés egy hónapot is igénybe vehet. Ezt kihasználva rövid időre raktározhatjuk is a paradicsomot: tegyük a sértetlen, zöld szemeket szellősen egy kartondobozba, takarjuk le, és helyezzük hűvös, 13–16 fokos helyre, így akár még decemberben is fogyaszthatjuk saját termésünket.










Hozzászólások