Ismét emelkedni kezdtek az élelmiszerárak a világpiacon. Raskó György agrárközgazdász szerint Magyarországon annyira alacsony a vásárlóerő, hogy a boltok legfeljebb néhány százalékos áremelést tudnak érvényesíteni – hangzott el az RTL Híradóban.
Mint a 24.hu írja, tavaly a növényi olajok még az élelmiszerárstop ellenére is Magyarországon drágultak a legjobban az Európai Unióban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az étolaj 13 százalékkal lett olcsóbb, mint tavaly.
Számításaik alapján az átlagbér tavaly szeptember óta lépést tart az inflációval, és a nyugdíjak is többet érnek a boltokban – olvasható az Index.hu szemléjében.
A világpiacon hónapokig tartó csökkenés után most ismét nőni kezdtek az élelmiszerárak, és a madárinfluenza-járványok hatására a baromfihús is jelentősen drágult.
Raskó György agrárközgazdász szerint további 4-5 százalékos élelmiszer-drágulás várható a világpiacon.
Fő problémának nevezte az alacsony vásárlóerőt és az inflációt, ezért szerinte csak néhány százalékos áremelés jöhet a magyar boltokban.
A KSH 2024-es fogyasztói ár-összehasonlítása alapján idén márciusban a csirkemellfilé 11, míg a sertéscomb 18 százalékkal volt drágább, mint egy évvel ezelőtt.










Hozzászólások