Idén is felhívja a bortermelők figyelmét a szüreti időszak beköszöntével a must erjedése során keletkező mustgáz veszélyeire a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Amennyiben a pince szellőztetése nem megfelelő a mustgáz nagy koncentrációban történő belélegzése akár tragédiát is okozhat. A pince biztonságát ma már szén-dioxid jelző készülékekkel is ellenőrizhetjük, de a hagyományos gyertyás módszer továbbra is egyszerű és hatékony figyelmeztetést adhat.
A Csabagyöngye szedésével néhány nappal ezelőtt kezdetét vette a 2025-ös szüreti időszak, ami egyébként hazánkban a legkorábban érő szőlőfajta. Számos pincében már erjedésnek indult a leszüretelt szőlőből származó must. Ez a szőlőtermesztők, bortermelők életében mindig nagyon izgalmas időszak. Ez azonban komoly veszélyeket is hordozhat, ha elmulasztjuk azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel megelőzhetőek lennének az erjedéskor keletkező mustgáz okozta tragédiák. Ez a gáz tulajdonképpen nem más, mint szén-dioxid, a nem megfelelő szellőzéssel rendelkező pincében olyan mennyiségben is felhalmozódhat, hogy adott esetben súlyos, akár halált is okozó mérgezéshez vezethet.
A Nébih felhívja a bortermelők figyelmét, hogy az év ezen szakaszában kiemelten fontos a pince levegőminőségének folyamatos ellenőrzése. A modern eszközök, például szén-dioxid jelző alkalmazása mellett, az évszázados módszer, a gyertya lángjával történő ellenőrzés is figyelmeztethet a veszélyre. A gyertyás ellenőrzés lényege, hogy ha a derékmagasságban, például egy lapátra vagy botra erősítve magunk előtt tartott meggyújtott gyertya lángja kialszik, vagy már csak bizonytalanul ég, az a levegő megemelkedett szén-dioxid tartalmára utal. Mivel a szén-dioxid a levegőnél nehezebb, elsősorban a pince alsó részében gyűlik össze, ezért különösen fontos, hogy a gyertyát mindig derékmagasságban vagy annál lejjebb használjuk. Ilyen esetben a pincébe történő belépés életveszélyes.
Akár a gyertyás módszerrel, akár modern jelzőberendezés riasztása által mustgáz jelenlétét észleljük, azonnal hagyjuk el a helyiséget.










Hozzászólások