A keresztény kultúrában a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjtöt, hamvazószerdától nagyszombatig tartják. Ugyan mára igencsak megkopott ez a tradíció, mégis érdemes egészségügyi szempontból, bizonyos időszakonként kerülni a hús és zsír fogyasztását.
Érdemes tehát a tudatos táplálkozás jegyében tartani a böjtöt, könnyen emészthető ételeket fogyasztva , mérsékelt mennyiségben. Egykor minden naphoz egy égitestet és egy gabonafajtát társítottak, amely alapul szolgált a mindennapi étkek elkészítéséhez.
Hétfő – Hold és rizs
Kedd – Mars és árpa
Szerda – Merkúr és köles, hajdina
Csütörtök – Jupiter és rozs
Péntek – Vénusz és zab
Szombat – Szaturnusz és kukorica
Vasárnap – Nap és búza
A szombati menü épüljön a kukorica köré.

Fűszeres kukoricafasírt
Hozzávalók:
- 1 szál sárgarépa reszelve
- 1 db konzerv kukorica
- 1 hagyma reszelve
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- friss zöldfűszer
- 1 tojás
- 5 dkg liszt
- víz
- só
- bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés: A kukorica levét lecsöpögtetjük, kiöntjük egy tálba, majd a többi hozzávalót is hozzáadagoljuk. A legvégén egy kis vizet is öntünk hozzá. Összedolgozzuk, nokedli állagúvá és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy kevés olajat hevítünk, majd rákanalazzuk a fasírtokat. Mindkét oldalát szép világosbarnára sütjük, majd tálaljuk.

Kukoricakása erdeiszeder-lekvárral, fenyőmaggal
Hozzávalók:
- 1 dl kukoricadara
- 6 dl víz
- pár evőkanál sűrű kókusztej
- 1 kis üveg szederlekvár
- juharszirup
- fél maréknyi fenyőmag
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 csipet só
- pár szem málna
Elkészítés: Öntsük a vizet egy lábasba, szórjuk bele a darát és ízesítsük egy csipet sóval. Sűrű kavargatás mellett megfőzzük. Alig pár perc, hiszen forrás után kész is van. Keverjünk hozzá pár evőkanálnyi kókusztejet, és édesítsük némi édesítővel. Tálaláskor kanalazzunk a tetejére lekvárt, halmozhatunk rá pirított magvakat és ízlés szerint rakhatunk rá málnát vagy más gyümölcsöt is.
Jó étvágyat!
Hozzászólások