Gasztronómiai különlegességekkel, ízletes borokkal, könnyűzenei, illetve népi együttesekkel vár minden debrecenit és városba látogatót a VII. Márton-napi libalakoma november 6. és 8. között a Kossuth téren. A három napos programsorozat részleteiről Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere, Rázsi Botond, Eger alpolgármestere és Barabás Zoltán, a Barabás Étterem tulajdonosa számoltak be pénteken, egy sajtótájékoztatón.
Immár hetedik éve rendezi meg közösen Debrecen és Eger városa a Márton-napi libalakomát. Idén hat egri borászat kínálatával és a hagyományokhoz híven, a Barabás Étterem ételkülönlegességeivel várnak minden debrecenit és városba látogatót a rendezvény szervezői. A libatepertőn és a sült libacombon túl a debreceni étterem saját készítésű libakolbászát is megkóstolhatják a látogatók. A hatalmas lakomákat kiváló zenei és táncos programok kísérik, hiszen két tucat debreceni, valamint egri együttes és zenekar mutatkozik be a főtéren felállított színpadon.
171-ből származik az első írásos feljegyzés, amely a Márton-napi libalakomáról szól. November 11. (Márton nap) jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkora híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor, ez az utolsó vásári nap. Elterjedt népszokás Márton napján, vagy ehhez kapcsolódóan libát sütni. Márton az új bor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható is. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, és ekkor vette kezdetét a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy nyáron felhizlalt libát.
Fotók és videó: Miskolczi János
Hozzászólások