Majdnem minden szervrendszert károsítanak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

black bottle beside red cup and chips in bowl

Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható szinte minden fontos szervrendszer károsodásával, ezért komoly fenyegetést jelentenek a globális egészségre – derült ki a témában eddig valaha készült legnagyobb tanulmányegyüttesből, amit a Guardian is közölt.

A szakemberek 104 kutatást összesítettek, hogy rávilágítsanak: az ultrafeldolgozott élelmiszerek komoly veszélyt jelentenek az egészségére. Összesen 12 betegség kockázatát növelhetik az efféle táplálékok.

A publikációt a The Lancet című tudományos folyóiratban jelentették meg, ahol a szerzők hangsúlyozzák: a kormányoknak „fel kell lépniük” és figyelmeztetésekkel, valamint még magasabb adóval is sújtani kellene az efféle termékeket, ezzel is támogatva az egészségesebb élelmiszerek felé fordulást.

A São Pauló-i Egyetem kutatója és a tanulmányok egyik szerzője, Carlos Monteiro úgy fogalmazott: az első vizsgálat kimutatta, hogy az ilyen élelmiszerek gyakorlatilag a test összes szervrendszerét károsítják.

„A bizonyítékok erősen azt mutatják, hogy az emberek biológiailag nem alkalmazkodtak ezek fogyasztásához”

tette hozzá a szakember.

Monteiro véleménye szerint az ilyen termékeket úgy reklámozzák, hogy azok helyettesítsék a feldolgozatlan élelmiszereket a mindennapjainkban, ezzel maximalizálva a gyártók profitját. Erre vezethető vissza az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának növekedése: az agresszív taktikák hatnak a potenciális vevőkre, és a cégek igyekeznek csökkenteni a tudományos vitákat és szabályozásokat a témában.

Az élelmiszerek számára a Nova besorolási rendszert hozták létre, ami felhasználási szinttől függően csoportosítja őket. Az egyes a feldolgozatlan, vagy minimálisan feldolgozott, például a gyümölcsök és zöldségek, a négyes pedig az ultrafeldolgozott élelmiszer. Ebben a kategóriában vannak az ipari körülmények között előállított tételek, amikben általában mesterséges ízesítők, emulgálószerek és színezékek találhatók. Ide tartoznak például a szénsavas üdítők és a csomagolt nasik, amelyek finomak az ízfokozóknak köszönhetően, de a kalóriatartalmuk magas, míg tápanyagokban szegények.

Exit mobile version