A funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése az egyik meghatározó célja annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet pénteken kötött a Debreceni Egyetem (DE) a NAGISZ Zrt-vel. A szerződést Szilvássy Zoltán, a DE rektora és Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke írta alá.
A fenntartható és körforgásos gazdálkodás, a funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése, a nyomon követhető élelmiszer-előállítás, a mezőgazdaságban alkalmazható karbonsemleges energiák felhasználása, valamint az innovatív, rendszerszintű, zéró-kibocsátású megoldások és precíziós szántóföldi és kertészeti technológiák alkalmazása – a korszerű agrárium számos területére kiterjed az az oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodás, melyet pénteken írtak alá a DE Böszörményi úti campusán.
Az egyetem azt vállalja ebben a megállapodásban, hogy megfelelő szakembereket képez, termékeket fejleszt, valamint technológiákat dolgoz ki a vállalat számára, amelyek tovább segítik a cégcsoport versenyképességét, sikeres működést
hangsúlyozta a megállapodás aláírásakor Szilvássy Zoltán, a DE rektora.
Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke bemutatta a 100%-ban magyar tulajdonban lévő, 17 cégből álló vállalatstruktúráját, termelési portfólióját, valamint a legkorszerűbb élelmiszer-előállító kapacitásait. A cégvezető kiemelte, hogy az együttműködés egyik kulcsfontosságú területe az élelmiszeripar lesz.
A NAGISZ egy olyan infrastrukturális, képzési hátteret biztosít a hazai agrárfelsőoktatás számra, amelyben a hallgatók megtalálják az oktatás kiegészítéseképpen azt a gyakorlati képzést, amellyel a legmagasabb szinten tudják a jövőben végezni munkájukat
tájékoztatott a vállalatcsoport elnöke.
Az együttműködés keretében a DE Gazdaságtudományi Kara, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság a NAGISZ Zrt-vel duális képzés kidolgozásáról állapodott meg. Az egyetem és az agrárnagyvállalat szakemberei a szakma nemzetközi versenyképesség támogatása érdekében közös kutatási célok meghatározását, oktatási anyagok kidolgozását, szakmai rendezvények szervezését, pályázati projektek megvalósítását tervezik. A nagyvállalat által biztosított gyakorlati helyeken a DE hallgatói az elméleti tudás mellett naprakész gyakorlati tudást is elsajátíthatnak, legyen szó BSc-, MSc-, vagy PhD-szintű képzésről.
Forrás: DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont – ÉE
Hozzászólások