A belekben történő gázképződés az egyik leggyakoribb és legbosszantóbb egészségi állapot . A puffadás megszüntetése fontos a komfortérzet ideális állapotba hozásához.. A gázképződés elkerülése érdekében a legjobb, ha bizonyos változásokat végrehajtunk az étrendünkben, így csökkenthetjük a kellemetlen anyagot emésztőrendszerünkben.
Íme egy lista a gázt termelő élelmiszerekről:
Hüvelyesek: ezek az élelmiszerek rostokban gazdagok , és a szervezet nem tudja megfelelően kezelni a nagy mennyiségű rostanyagok lebontását gázképződés nélkül
Teljes kiőrlésű gabonák : nagyban hozzájárulnak az élelmi rostokhoz jelenlétéhez bélrendszerünkben, ami nehéz emésztéshez vezethet. Ebbe a kategóriába tartozik a hántolatlan rizs, a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű tészták és így tovább.
Káposztafélék: a zöldségcsoporton belül azt tapasztaljuk, hogy a káposzta a „leggázosabb”. Mind a kelbimbó, a karfiol vagy a brokkoli sok gázt termel, ezért csökkenteni kell a fogyasztásukat.
Zöldségek : vannak olyan zöldségek, amelyek rosttartalmuk miatt hajlamosak gázokat is képezni emésztőrendszerünkben. A legismertebbek a saláta, az articsóka, a paprika vagy a fehérrépa.
Szénsavas italok : Ha Ön hajlamos a gyomorgáz felhalmozódására, felejtse el a szénsavas italokat. Nem biztosítanak semmilyen tápanyagot a testének, ehelyett a gyomorban felhalmozódó gázok jelentős részét okozzák. Kerülje az üdítőket és a sört, és válasszon gyümölcsleveket, természetes vizet stb.
Zsírokban gazdag ételek : nagyon károsak azok számára is, akik hajlamosak a gázok felhalmozódására. A zsíros étel nehezen emészthető a szervezetben, ezért gáz megjelenését okozhatja a gyomorban.
Tejtermék: a leginkább gázokat termelő élelmiszerek kétségkívül a tejtermékek, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztják őket. Sok olyan ember van, aki nem tolerálja jól a tehéntejet, ezért a legjobb elkerülni annak fogyasztását vagy áttérni a növényi tejre.
Élelmiszerek, amelyek NEM termelnek gázt!
Az érme másik oldalán olyan ételek találhatóak, amelyek nem termelnek gázokat, és amelyeket fogyasztásra ajánlunk. Egészségének megőrzésére a legoptimálisabbak a következők:
Könnyű állati fehérjék : például csirke, hal vagy pulyka. Általában alacsony zsírtartalmú fehérjét kell választania, hogy a gyomor jól meg tudja emészteni. Mindig grillezve, a sütőben vagy párolva főzzön, és kerülje el a különböző szószokat.
Probiotikumok: az emésztőrendszerünkben történő gázképződés visszaszorítására is nagyon ajánlott. A sovány joghurtok, a szójatej vagy a kefir segítenek javítani a bélflóra emésztési és regenerálódási folyamatait.
Főtt tojás : nagyon egészséges fehérjékben gazdag étel, és nagyon könnyen emészthető. Mindig keményre főzve fogyassza, és amennyire csak lehetséges, kerülje rántottaként vagy tükörtojásként
Hozzászólások