Minél kevesebb húst eszünk, annál nagyobb a kockázata a csonttörésnek

selective focus photography of beef steak with sauce

pexels.com

A húsmentesen étkező embereknél a csonttörés, különösen a csípőtörés kockázata nőhet meg egy új tanulmány szerint.

Az összefüggés hátterében valószínűleg az állhat, hogy a húsmentes étrendben kevesebb a kalcium és a fehérje, valamint, hogy az ilyen étrend követői gyakran vékonyabb testalkatúak, így esésnél könnyebben sérülhetnek -írja a New Scientist, tudományos hírportál. Számos korábbi tanulmány is azt mutatta, hogy a vegetáriánusoknak gyengébbek a csontjaik, mint a húsfogyasztó embereknek, ám az nem volt egyértelmű, hogy ez jelentősen befolyásolja-e esetükben a csonttörés kockázatát.

A BMC Medicine című orvosi szaklapban megjelent tanulmány készítői az 1993-ban indított és csaknem 65 ezer ember bevonásával végzett oxfordi vizsgálatra (EPIC-Oxford) alapozták eredményeiket. Az EPIC-Oxford hosszú távon vizsgálta az egyének étrendjét és egészségi állapotát. Az eredmények szerint 2010-re a vegánok körében majdnem kétszer magasabb volt a csípőtörés kockázata, mint a húsfogyasztóknál, míg a vegetáriánusok és a peszketáriánusok – a növények mellett halakat és tengeri állatokat is fogyasztók – esetében nagyjából 25 százalékkal volt magasabb a kockázat. A vegánoknál továbbá magasabb volt a bármilyen egyéb csonttörés kockázata, noha nem kimagaslóan: tíz év alatt ezer emberre vetítve mindössze hússzal több csonttörés volt a vegánok körében, mint a húsevőknél.

  Tammy Tong, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint az étrendek elemzése azt mutatta, hogy a húsfogyasztók több kalciumot és fehérjét juttattak a szervezetükbe. A kalcium a csontok fontos összetevője, a protein pedig segítheti a kalcium felszívódását az ételből. A szakember szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a vegán étrendet követők kalciumszintje ma már magasabb, mint az 1990-es években, például a növényi alapú tejeknek köszönhetően.

Exit mobile version