Nemrég jelent meg az első tanulmány a vadon élő beporzók drámai pusztulásának emberi egészségre gyakorolt hatásáról.
Már jó ideje kongatják a tudósok a vészharangot a beporzók, azaz a méhek és más rovarok drámai mértékű pusztulása miatt. A The Guardian brit lap szemlézett egy friss tanulmányt, melyből kiderül, hogy nem csupán a növények, de
az emberek életére is hatással van a beporzók létszámának drasztikus csökkenése.
A tanulmány szerint évente 500 ezer ember halálát okozza a világon évente a rovarok egyedszámának csökkenése. Mint írják,
a mezőgazdasági termények háromnegyedének szüksége van a beporzásra, ám a beporzók tömeges pusztulása 3-5 százalékos veszteséget okoz a gyümölcs-, zöldség- és a csonthéjasok termesztésében. A halálesetek csaknem egy százaléka azért következik be, mert ezen egészséges élelmiszerek fogyasztása csökkent. Ezekkel az élelmiszerekkel csökkenthetőek lennének a szívbetegségek, a stroke, a cukorbaj és egyes rákfajták. Ez az első tanulmány, amely a vadon élő beporzók pusztulásának emberi egészségre gyakorolt hatását számszerűsíti.
A kutatók a világ több száz gazdaságának adataira, a terméshozamok és az étrenddel összefüggő egészségügyi veszélyek információira alapozva vonták le a fenti következtetést.
A kutatás megállapította, hogy a beporzók pusztulása olyan mértékben befolyásolja az emberi egészséget, mint más kockázati tényezők, köztük például a kábítószerek használata.
Samuel Myers, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője.
A kutatás megoldást is kínál a sokkoló tények mellé. A kockázatok csökkentése érdekében a beporzóbarát gyakorlatokat javasolják, azaz a gazdaságok virágmennyiségének növelését, a rovarirtószerek, mindenekelőtt a neonikotinoidok használatának csökkentését és a mezőgazdasági területek melletti természetes élőhelyek fenntartását és helyreállítását.
Hozzászólások