Étkezz fenntarthatóan egy hónapon át! néven szervez ötven kilométeres életmódváltó Klímaakciót a Szabad Terek.
A Szabad Terek idei Klímaakciója október 16-tól november 15-ig tart. Az esemény fókuszában idén az a kérdés áll, hogy mit tehetünk egyén, valamint közösségi szinten azért, hogy lelassítható legyen a klímaválság.
A program célja, hogy a résztvevők tudatosabban álljanak a a saját fogyasztási szokásaikhoz, felmérjék és átalakítsák szokásaikat egy fenntarthartóbb életmód érdekében.
Az ötven kilométeres életmódváltó kihíváshoz csatlakozók azt vállalják, hogy a Klímaakció során olyan élelmiszereket vásárolnak, melyeket ötven kilométeren belül termeltek meg, vagy állítottak elő, így szezonális, termelői, lehetőleg vegyszer- és csomagolásmentes alapanyagok kerülnek az asztalunkra közvetlenül a termelőktől környezetkímélő módon. Ezt az egészséges táplálkozást és fenntartható fogyasztást népszerűsítő országos kampányt nagykövetek is képviselik, akik bemutatják a sikereiket, eredményeiket, nehézségeiket.
A Szabad Terek tagszervezeteivel számos programot terveznek országosan, amelyek segítik ezt az életmódváltó kihívást, ilyen például az ötven kilométeres menü, piacmutra, közös főzés, csoportos programok a nagykövetekkel, közösségi kert látogatás.
Kik a rendezvény szervezői?
A Szabad Terek egy országos hálózat, amely olyan kulturális tereket és civil szervezeteket fog össze és támogat,a melyek befogadó teret nyújtanak alternatív kulturális programok és a helyi civil közösségek számára.
A Szatyor Debrecen egy bevásárló közösség, mely helyi termelői piacot működtet, célja, hogy a helyi gazdálkodó termelők minőségi termékeit közvetlenül jutassa el a vásárlókhoz, a környék termelési tevékenységét élénkítse, illetve, hogy a környezettudatos fogyasztói magatartást és a kozvetlen, helyi termelő-fogyadsztó kapcsolat előnyeit népszerűsítse.
A közvetlen értékesítés lehetővé teszi, hogy a gazdák méltányos árat tudjanak ajánlani a vásárlóknak, akik így egy kiváló minőségű, organikus vagy kíméletes termelésből, hagyományos, nem nagyipari módszerekkel előállított táplálékhoz jutnak.
Hálózat a felelősségvállaló, aktív cselekvő társadalomért
Az ötven kilométeres kihívás és a Klímaakció céljai között szerepel, hogy felhívja a figyelmet a helyi gazdaságok és termelők fontosságára, megismertesse milyen termelők vannak a szűkebb, valamint tágabb környezetünkben és mit állítanak elő, hogy felmérjük saját vásárlási szokásainkat és értékeljük azokat. A saját ökológiai lábnyom csökkentése, jó szokások megismerése és átvétele, erőforrásaink megtakarítása, az energiafelhasználás és pazarlás valamint a karbonlábnyom csökkentése is célkitűzésként szerepel a szervezők szándékában az esemény során.
Az akció során továbbá megállapíthatjuk melyek azok a szokásaink, melyeken kis energiabefektetéssel és figyelemmmel könnyen változtathatunk, mik azok melyekenk ugyan nehezebben de idővel változtathatunk, érdekes ismeretekre tehetünk szert, hiszen olyan kérdések is felmerülhetnek, hogy
Mit és hogyan tudunk tenni mi magunk? Meg tudunk-e termelni valamit? Meg tudunk-e barátkozni a növényi alapú étkezéssel?
Ezekhez a kérdésekhez építenek közösen információbázist a Klímaakción résztvevők.
A lefontosabb a kihívásban, hogy minden elért eredmény eredmény. A legkisebb eredmény is fontos, hiszen már a legapróbb változtatással is felhívhatjuk a figyelmet a klímavédelemre, az ökotudatos gondolkodásra, a saját és mások szemléletét, életmódját formálhatjuk akár hosszútávon is, így lesz a tó vizébe hajított kis kavicsnak köszönhetően egy növekvő, nagyobb hatókörű hullámzás, a szervezők reményei szerint pedig egy szebb világ.
A nagykövetek listája, valamint további információk IDE kattintva érhetők el.
Hozzászólások