Brit tudósok megállapították – kapcsolat áll a rendszeres húsfogyasztás és a nem daganatos betegségek között.
Mindezt egy nagy létszámmal végzett brit kutatás igazolja. Most meggyőző bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek túlzott fogyasztása összefügghet a vastag- és végbélrák kockázatának növekedésével.
Ezidáig nem volt egyértelmű, hogy az erős húsfogyasztás emeli-e más, nem daganatos betegségek kockázatát avagy sem.
A sokaságot 475 ezer brit felnőtt képezi.
A kutatók az alanyok a 25 leggyakoribb, kórházi kezelést igénylő, nem rákos megbetegedését vizsgálták. A kutatás megkezdése előtt a kutatásban résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteni, amely a táplálkozási szokásaikat – köztük a húsfogyasztást – firtatta.
Átlagosan nyolc éven át követték őket nyomon.
A rendszeres húsfogyasztók, akik, legalább heti háromszor ettek húst, a viszonylag kevés húsfogyasztókhoz képest nagyobb valószínűséggel dohányoztak, ittak alkoholt, ám kevés gyümölcsöt és zöldséget, rostot és halat ettek. Az egészségtelen életmód következtében pedig jórészt túlsúlyosak, és elhízottak voltak.
A vörös húsok mértéktelen fogyasztása és a feldolgozott hústermékek fogyasztása az iszkémiás szívbetegség, a tüdőgyulladás, a divertikulózis – a vastagbélben kialakuló kis kitüremkedések -, a bélpolip és a cukorbetegség kockázatnövekedésével függ össze. A húsfogyasztás napi hetven grammos emelkedése az iszkémiás szívbetegség 15 százalékos, a diabétesz 30 százalékos kockázatfokozódását eredményezte.
A szárnyashús termékek fokozott fogyasztása pedig gyomor- és nyelőcsövi reflux, a gyomor- és bélgyulladás, a divertikulózis, az epehólyag és a diabétesz fokozott kockázatával függött össze. Minden újabb 30 gramm szárnyashús napi fogyasztása 17 százalékkal nagyobb reflux- és 14 százalékkal magasabb diabéteszkockázatot jelentett.
A legtöbb összefüggés azonban mérséklődött, amint a testtömeget is figyelembe vették, így valószínűsíthető, hogy összefüggéseket legnagyobb részben a rendszeres húsfogyasztók nagyobb testtömege okozza.
Azonban arra is fény derült, hogy a feldolgozatlan vörös hús és szárnyas fogyasztása a vashiányos vérszegénység kisebb kockázatával jelentette, míg a feldolgozott húskészítmények, mint a szalonna vagy a kolbász nagyobb bevitele nem hozható összefüggésbe a vérszegénységgel.










Hozzászólások