Igazságtalanul rövid ideig tart a cseresznye szezon, ezért érdemes kihasználni amíg lehet! Bár önmagában is szuper finom és egészséges, de a klasszikus omlós pite mindenki örök kedvence, és vendégvárónak is tökéletes. Már ha marad belőle…
Hozzávalók /16 szelethez
Tésztához:
35 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag sütőport
2 db tojás (1 db a tésztába, 1 db a tetejére)
1 csipet só
Töltelékhez:
60 dkg cseresznye
6 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
- Egy tálban az átszitált lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük, és a hideg vajjal összemorzsoljuk.
- A vajas liszthez adjuk a cukrot, 1 db tojást és határozott mozdulatokkal összegyúrjuk. Két részre osztjuk, 2/3 és 1/3 arányban. A két gombóc tésztát hűtőbe tesszük fél órára.
- Elkészítjük a tölteléket. A megmosott, kimagozott cseresznyét megszórjuk a kétféle cukorral, a fahéjjal és az étkezési keményítővel.
- A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, mint a piteformánk. Kibéleljük teljesen a forma tetejéig. Villával megszurkáljuk a tészta alját, és egyenletesen elosztjuk a tölteléket.
- A kisebb tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk és a pite tetejére rácsosan elhelyezzük. A tetején lévő tésztát 1 db felvert tojással megkenjük.
- 180 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük.










Hozzászólások