Hamarosan itt a Húsvét, a tavasz legszebb ünnepe, mikor is összegyűlik a család, baráti látogatásokat tehetünk és nagyokat kirándulhatunk.
Azonban az idei merőben más lesz, mint az eddigiek. Felelős viselkedés mellett, azonban nem kell lemondanunk az ünnep miliőéről és hódolhatunk a Húsvét hagyományainak, ugyan szűkebb körben, kicsit elcsendesedve.
A finom fogásokról sem kell lemondanunk, sőt! Isteni receptekkel szándékozunk megteremteni a hangulatot, melyek visszarepítenek minket érzésben a korábbi gondtalan és önfeledt ünnepekre, mikor családunk és barátaink körében lehettünk. Ezek a retró fogások, biztosan benned is felelevenítenek majd néhány kellemes emléket a talán nem is olyan távoli múltból.
KASZINÓTOJÁS
- 8 főtt tojás
- 1 adag besamel
- 8 dkg puha vaj
- 1 kk mustár
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 kk szardellapaszta (kívánság szerint elhagyható)
- só
- őrölt bors
- 1 dl majonéz
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál zselatinpor
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 óra – 1 adag: 280 kcal – Elkészítésének nehézségi foka: 1-es. – Meghámozzuk a tojásokat, és hosszában félbevágjuk. A sárgájákat egy tálba kaparjuk. Hozzáadjuk a hideg besamelmártást, a puha vajat, a finomra vágott petrezselyem zöldjét (pár szálat félreteszünk a díszítéshez), ízesítjük mustárral, szardellapasztával, végül sóval és borssal. A sűrű masszát jól kikeverjük. Utána egy kanál vagy egy habzsák segítségével megtöltjük a fél fehérjéket. Átrakjuk egy tálcára úgy, hogy alul legyen a töltelék. Kis időre betesszük a fagyasztóba. A zselatinport egy kis lábasba szórjuk, öntünk rá pár evőkanál hideg vizet, hagyjuk állni öt percig. Utána kis lángon addig melegítjük, míg fel nem olvad (forralni nem kell). A majonézt és a tejfölt összekeverjük egy tálban. Egy-két evőkanállal hozzákeverünk belőle a forró zselatinhoz. Ezt megismételjük párszor, végül a zselatinos elegyet alaposan eloszlatjuk a tejfölös majonézben. Kanállal a megtöltött tojásokra locsoljuk. Hűtőszekrényben dermesztjük. Ha már megszilárdult a bevonat, késsel körbevágjuk, és franciasalátás alapra átemeljük a tojásokat. Kis félretett tojáskrémmel, petrezselyem zöldjével díszítjük.
—
TIPP
Sokkal egyszerűbb a kaszinótojás elkészítése, ha a megtöltött tojásokat egyszerű tartármártással (majonéz és tejföl keveréke) öntjük le.
TORMÁS SONKATEKERCS
- 8-10 szelet szögletes sonka
- 1 adag besamel
- 3-4 evőkanál tejszínes reszelt torma
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc – 1 adag: 110 kcal – Elkészítésének nehézségi foka: 1-es. – Összekeverjük a hideg mártást a tormával. A sonkaszeletek közepére kanállal vagy habzsákkal teszünk belőle egy csíkkal. Feltekerjük. Kis tojáskrémmel, petrezselyem zöldjével díszíthetjük.
BESAMELMÁRTÁS
- 1 só
- 5 dkg vaj
- 2-3 dl tej
- 3 evőkanál liszt
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc – 1 adag: 140 kcal – Elkészítésének nehézségi foka: 1-es. – Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverjük, és kevergetve összeforrósítjuk (megpirítani nem kell). Felöntjük két deci tejjel, közben folyamatosan keverjük, és sűrűre főzzük. Ha kell, adhatunk még hozzá pici tejet. Ha kész, sózzuk.
Receptforrás: videkize.hu
Receptforrás: videkize.hu
Hozzászólások