Mit kell tudni a spárgáról?
A spárgának magas a rosttartalma, gyorsítja az anyagcserét és alacsony kalória- és szénhidráttartalmú zöldség.
Jótékonyan hat a szívműködésre és látásra, de immunerősítő hatása is van.
Elkészítése
A spárga elkészítésénél mindig alapvető kérdés: hol kell elvágni a szárát. Legtöbbször szemre cselekszünk, viszont a tippünk az, hogy fogd meg a spárga két oldalát és törd szét, ott fog eltörni, ahol a fás és a friss rész találkozik.
Jó hírünk van: a fás részt is fel tudod használni. Készíthetsz belőle alaplevet, amit bármikor tudsz használni majd tésztaételekhez, krémlevesekhez vagy öntetekhez is.
Kedvenc receptjeink
Párolt spárga csirkével és fetával
Hozzávalók:
Egy csokor spárga
100 g csirkemell
15 dkg feta sajt
10 szem koktélparadicsom
Az öntethez olívaolaj, fokhagyma, chili paprika, só és bors.
- A spárgát lobogó víz felett 5 percig gőzöljük.
- Felvágott csirkemellet sóval és borssal fűszerezzük, majd megpirítjuk serpenyőben.
- Az öntet összetevőit összekeverjük.
- Nincs más dolgunk, mint mindent összekeverni. Spárga, csirkemell, feta sajt és koktélparadicsom majd rá az öntet.
Hozzávalók:
Egy csomag leveles tészta
egy csomag spárga
1 db tojás
Két gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
0,5 dl Oliva olaj
Egy csipet Kakukkfű
Só, bors, cukor
Szezámmag
- A spárgát tisztítás után dobd forrásban lévő vízbe. Főzd 7 percig, majd csöpögtess le és töröld szárazra konyharuhával.
- Leveles tésztát vágd négy egyforma részre.
- A fűszereket keverd össze az olívaolajjal, a tésztára rakj 4 db spárgát, csöpögtesd le az öntettel és reszelj rá sajtot. A tetejét kend meg a felvert tojással és szórd meg szezámmaggal.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 22 percig sütjük.
Hozzávalók:
Egy csomag zöld spárga
egy szál póréhagyma
5 dl főzőlé
2 dl görög joghurt vagy tejszín
egy evőkanál olívaolaj
két gerezd fokhagyma
1. A spárgát tisztítsd meg, vágd fel két centis részekre, majd dobd forrásban lévő vízbe. 5 perc után szedd ki és csöpögtess le.
2. Közben olívaolajon megdinszteljük a póréhagymát és fokhagymát.
3. Ezután a hagymához adjuk a megfőzött spárgát és pirítjuk egy picit.
4. Felöntjük főzőlével és 20 percig főzzük, amikor elkészült turmixgéppel krémessé turmixoljuk.
5. Tejszínnel vagy görög joghurttal krémesítjük a levesünket.
Jó étvágyat kívánunk! Próbáljátok ki ti is ezt az ízletes és finom zöldséget!










Hozzászólások