Így a farsangi szezon idején mindenkiben felmerül, hogy elkészítse a tökéletes szalagos fánkot, amilyet csak a nagymamák tudtak csinálni. Régen tél végére az emberek kezdtek kifogyni az élelemből, ezért praktikus oka is volt annak, hogy ilyenkor tartották a böjtöt. A koplalás kezdete előtt azonban a mulatságok és lakomák tették elviselhetőbbé az azt követő szerényebb időszakot. Torkos csütörtök alkalmából még utoljára szabad volt elfogyasztani a farsangi maradékot. Mai napig az egyik legnépszerűbb finomság ilyenkor a fánk. Rengeteg recept létezik, számos neve és fajtája ismert: Erdélyben pánkónak, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de lehet burgonyás vagy csöröge is. Készíthetjük töltve vagy töltetlenül, sőt sósan vagy édesen, a lényeg, hogy bő zsírban vagy olajban sütik.
Egykor a farsangi időszak a párkeresés időszaka is volt. A lányok fánkot adtak annak a fiúnak, akit kiszemeltek maguknak, a fiúk pedig fánkocskának becézték kedvesüket. A sütemény oldalán körbefutó szalag a karikagyűrűt jelképezte.
Egy vicces anekdota szerint ez az édesség Bécsből származik. Amikor Krapfen, a híres neves bécsi pék elhunyt, asszonya lépett a helyére és ő vezette a pékséget. Az asszonyra a vendégeknek reggelente meglehetősen sokáig kellett várniuk, ennek pedig hangot is adtak. Erre válaszolva a pékné egy darab kenyértésztát valamelyik vendég fejéhez szeretett volna hajítani. A tészta azonban rossz irányba repült, egyenesen a forró olajba esett. Az illata megtetszett a vevőknek, s így a véletlennek köszönhetően megszületett az első fánk.
Íme a tökéletes szalagos fánk receptje, ahogy a nagymamák készítik:
50 dkg fehér liszt
2 evőkanál porcukor
1 csipet só
6 dkg olvasztott vaj
3 dl tej
3 dkg élesztő
5 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
rum (ízlés szerint)
A rumot azért tesszük bele a tésztába, mert nem engedi, hogy megszívja magát olajjal. Ne felejtsük el: nem szabad kiabálni és huzatot csinálni, mert megijed a tésztánk és összeesik. Én már kipróbáltam, nagyon finom. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Hozzászólások