Manapság a kovász reneszánszát éli, divatossá vált kovászos kenyeret fogyasztani vagy akár otthon elkészíteni. Különböző workshopokat építenek rá, ahol megmutatják ennek az ősi technikának a különböző fortélyait. A kovásznak évezredes hagyományai vannak, nagyon régóta jelen van az étkezéseinkben, csak sajnos a gyorsított érlelési eljárások kiszorították a piacról egy időre. De most talán visszatér a köztudatba és akár a konyhákba is.
Én is emlékszem még, amikor nagymamám kivette a forró kemencéből a káposztalevélen gőzölgő házi kenyereket. Alig bírtuk megvárni, hogy ehetőre hűljön a ropogós ételcsoda.
Különleges ízét és illatát szerintem mindenki ismeri. De vajon milyen hatással van ránk és valóban érdemes-e fogyasztani?
A kovász jótékony hatásait a szervezetre számos vizsgálat igazolta már. A benne lévő nagy mennyiségű, széles diverzitású baktériumflóra segíti a gabona lebontását már a tészta érésekor, így a szervezetünkbe egy könnyebben emészthető anyag kerül, ami kevésbé terheli meg a gyomrunkat. Sőt, a kutatások szerint a gluténérzékenység is ritkább ennek a kenyérnek a fogyasztásakor. Egy gyorsérlelésű kenyér sok esetben jár puffadásos tünetekkel, vércukorszint ingadozással.
A fermentálás lebontja a búzalisztben lévő fehérjék, így a glutén egy részét, mintegy előemésztve az élelmiszert.
A mikrobiom egészségének fenntartása hozzájárulhat a gyulladásos folyamatok szabályozásához, ami növeli az immunitást, illetve védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel szemben. Egy idős embereket vizsgáló tanulmány szerint, akik rendszeresen ilyen élelmiszert fogyasztanak, azoknál csökken az olyan krónikus betegségek kockázata, mint a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a rák.
A bátrabbak akár otthon is megpróbálkozhatnak a kovászos kenyér elkészítésével, így biztosan egy adalékanyagoktól mentes, egészséges ételt tudnak a család elé tenni az asztalra.
Hozzászólások