A meleg beköszöntével nem szívesen gondolunk a hidegebb hónapokra, de éppen ilyenkor van itt az ideje felkészülni a téli megbetegedésekre és begyűjteni a természet kínálta kincseket, mint például a fenyőrügyet.

Ezt a növényt a népi gyógyászatban is nagy becsben tartották az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. A tűlevelek hatszor több C-vitamint tartalmaznak, mint például a narancs vagy a citrom. Ezenkívül található benne cserzőanyag, különféle vitaminok, ásványi anyagok, gyanta, illóolajok és karotinoidok is.
A növény egyik legfontosabb része a fenyőrügy, amely tökéletesen alkalmazható szájbetegségek esetén, továbbá a légutak tisztítására is kiváló, éppúgy hat a bélre, tüdőre, mint az agyra.
Egy kellemes erdei sétával egybekötve könnyedén gyűjthetünk fenyőrügyet, amiből otthon olcsón elkészíthetjük magunknak a legjobb köptető szirupot.
Hogyan szedjük?
Ezt a növényt jellemzően áprilistól május végéig érdemes szüretelni, de az idei szeszélyes és hűvös tavasz miatt hetekkel eltolódott, így még most sem késő hozzáfogni.
Arra figyeljünk, hogy a szennyeződéseket elkerülve mindig tiszta, közúttól és városi környezettől távoli helyen szedjünk. A 3 cm és a 7 cm hosszúságú, zsenge rügyek a legalkalmasabbak a sziruphoz. Biztonsággal a lucfenyő, az erdei fenyő, a jegenyefenyő, a vörösfenyő és az ezüstfenyő hajtásait fogyaszthatóak.
Hozzávalók:
- 1 befőttesüveg
- fenyőrügy
- cukor vagy méz
- citrom
Rétegezve helyezzük az üvegbe a hozzávalókat, zárjuk le a tetejét és hagyjuk állni 2-3 hétig. Az elkészült szirupot szűrjük le és hűvös helyen tároljuk. Télen ezzel fertőtleníthetjük a parazitáktól a tüdőt, a beleket és az agyat. Köhögés és légúti megbetegedések esetén magában a leghatásosabb, de fogyaszthatjuk vízzel felengedve szörpként vagy akár teába keverve is. Gyermekeknek 2 éves kortól adható.










Hozzászólások