Augusztus 31-én szombaton rendezik meg a hajdú-bihari vadásznapot, szeptember 7-én szombaton pedig a tizenkettedik harcsapaprikás főző fesztivált.
Forgács Barna, a hajdú-bihari vadászkamara elnöke elmondta: a nagyközönség számára is nyitott vadásznapi rendezvényekkel a vadászat elfogadottságát is szeretnék növeli. A vadászat ugyanis nemcsak a vad elejtéséről, hanem a természet, a környezet szeretetéről, a barátság ápolásáról, és a sportról is szól – fűzte hozzá. A rendezvényen a 83 vármegyei vadásztársaságból több mint húsz jelezte úgy a részvételét, hogy főzőverseny keretében is megmérkőznek – jelezte Forgács Barna, hozzátéve, hogy ilyenkor nem csak vadételek, hanem különféle sültek, sőt húsleves is készül a Tisza-parton.

A vadásznap hagyományos rituáléval, terítékkel indul, ami a vadak iránti tiszteletadást jelképezi. Hozzátette: Debrecen, Nyírábrány, Polgár és Derecske után Tiszacsegén fejeződik be az Ismerd meg a vadászatot elnevezésű gyermekprogram-sorozat, amelyen eddig több mint háromszáz 4-12 év közötti gyerek vett részt. A tiszacsegei vadásznapon tartják az új vadászok eskütételét is.
A szeptember 7-ei harcsapaprikás-főző fesztiválra eddig 150 csapat jelentkezett: minden csapat térítésmentesen kap 2-2 kilogramm harcsát az étel elkészítéséhez – jelentette be Nagy Sándor, a tiszacsegei halászcsárda tulajdonosa. A főzés közben utcazenészek szórakoztatják majd a Tisza-partra látogatókat, délután pedig a vízparti színpadon művészeti csoportok mutatkoznak be – ismertette. Szalai János csárdavezető hozzátette: ők is kitelepülnek egy konyhasátorral, ahol kedvezményesen kínálják majd – a versenyen kívül főzött – halászlét, harcsapaprikást és sülthalat, miközben a csárda is teljes kapacitással üzemel majd a találkozó napján.

( MTI/HP)










Hozzászólások