Az infláció és az alapanyaghiány már a fánksütésre is kihat.
Debrecenben, családi vállalkozásban készül 2003 óta a sokak által ismert és szeretett Nasi Fánk, amely készítését is megváltoztatta az idei év piaci viszonyai.
Pálmazsír váltotta fel az étolajat
A vásárokban, strandokon, falunapokon megvásárolható nassolnivalót olajban, frissen sütik ki a tálalás előtt. Ehhez eddig étolajat használtak, mostanra azonban ezt már nem egyszerű beszerezni. Amíg a boltokban hatósági árral és sok helyen mennyiségi korlátozással érhető el az étolaj, a cégek számára a nagykereskedések nem feltétlenül tudnak megfelelő mennyiséget biztosítani. Ezért a fánksütő gépekbe is pálmazsír kerül a napraforgó olaj helyett. Ennek ára magasabb, de könnyebben beszerezhető, nagyobb mennyiségben is elérhető.
Egy fánksütő gépben átlagosan 5 liter olaj van, amely 72 óránál tovább nem használható.
Az alapanyag árak is elszálltak
A Nasi Fánk Kft. jelenleg még tartja partnerei felé a 2021-es árait a fánkpor esetén. Ennek a legfőbb oka az alapanyagok nagyobb mennyiségű előre betárolása. Azonban ahogyan a boltokban is érezhető az infláció hatása, ez idővel a fánkok árán is meglátszódhat, hiszen a cukor, a búzaliszt és a tojáspor nagykereskedelmi ára is jelentősen emelkedett 2022-ben, és még nem tudni mikor stabilizálódik az alapanyagok árszintje.
A Nasi Fánk
A Nasi Fánk 2003 óta készül Debrecenben, országszerte már több mint 50 partnernél sütik frissen, melegen, hogy porcukorral megszórva kínálják azt nasira vágyók számára.
Forrás: Nasi Fánk
Hozzászólások