Útjára indult a „Stevia projekt” a Debreceni Egyetem vezetésével. A programban kutatók, fejlesztők, termelők és értékesítők egyaránt részt vesznek, hogy kiaknázzák a sztívia nevű fűszer- és gyógynövényben rejlő lehetőségeket.
A
sztívia, más néven jázminpakóca egy Dél-Amerikában őshonos,
édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény.
Magyarországon egyelőre még csak néhány helyen termesztik, pedig
a hazai termőföldeken is jól megél. A Debreceni Egyetemen végzett
gasztorenterológiai kutatások szerint a sztíviának számos
jótékony hatása van az egészségre és semmilyen mellékhatása
nincsen. Amellett, hogy nincs benne kalória, nem hizlal és a
legfontosabb, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják.
„Nagy
probléma nálunk, hogy egyre nő a cukorbetegek száma. A cukrot
most már közellenségnek kezdjük tekinteni. Ugyan nagyon finom és
nagyon hozzászoktatnak minket gyerekkorunkban a cukor tartalmú
ételekhez, kiváló az íze és nehéz helyettesíteni. De az a
tapasztalat, hogy a kettes típusú cukorbetegség az embert egy idő
után eléri. Egyre nő a cukorbetegek száma. Hogyan lehetne ezt
megelőzni, illetve elkerülni? Úgy, ha a cukor a mennyiségét
csökkentenénk az étrendünkben. Ezért az élelmiszeripar is
szeretne cukor helyett olyan anyagokat használni, amelyek biztosan
egészségesek és mégis a cukor ízét valamilyen módon tudják
hozni” – mondta Prokisch József, az Innovatív Élelmiszeripari
Kft. ügyvezető igazgatója.
A
sztíviát azon kívül, hogy édesítőszerként lehet alkalmazni,
több termékben is megtalálható már. A teák mellett különböző
tejtermékekben is megízlelhetjük édes ízét.
A
„Stevia” innovációs akcióterv kutatásra és fejlesztésre, illetve
technológiára és értékesítésre is kiterjed. Az
együttműködésben a Debreceni Egyetem elsősorban a kutatási és
fejlesztési oldalon vesz részt.
„A
Debreceni Egyetem termesztéstechnológiát dolgoz ki, nemesít,
terméket fejleszt, marketinget tesz hozzá. Ehhez megteszi a
szociális kutatásokat is. A Debreceni Egyetemen sok terület lesz.
Nyilván azonban nem tudja a tevékenységét végezni olyan
gazdasági szereplők nélkül, akik hozzá tudnak tenni ehhez. Akik
már nagyobb termesztési tapasztalattal rendelkeznek, piaci
szegmenst ismernek és a gyártási folyamatokban is van egyfajta
rutinjuk” – mutatott rá Jávor András, a Debreceni Egyetem
általános rektorhelyettese.
Az
Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, a Stevia Product Europe Kft., a
Gardenland Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem a technológiai
fejlesztések és az értékesítés területén kapnak szerepet a
projektben. Az érdekképviseletet a Közép-Európai Sztívia
Egyesület látja el.
A
Füzesgyarmati Önkormányzat tavaly szociális munkaprogramon belül
sztíviát is termelt. A Békés megyei város együttműködő
partnerként a kifejlesztendő technológiák megvalósító
helyszíneként kapcsolódik be a programba. A projektet a Central
European Consulting Kft. koordinálja.
A programban
résztvevők azt mondják, hogy a sztívia hasonló sikertörténet
lehet majd hazánkban, mint korábban a kukorica volt.










Hozzászólások