A rizsnyák hallatán sokan rosszallóan néznek, de mi is ez valójában? A „rizsnyák” kifejezés egy sűrű, pépes állagú főzelék féleségre utal, melyet gyakran alkalmaznak csecsemők és betegek táplálására. Egy- egy komolyabb betegségből lábadozókat is ezzel állíthatnak talpra. Készülhet rizspehelyből vagy sima rizsből is. A főzési idő és a víz mennyiségének arányával szabályozható a sűrűsége. A rizsnyákot sósan és édesen is egyaránt lehet fogyasztani, és különféle zöldségek, húsok, halak, gyümölcsök, magvak vagy gyógynövények hozzáadásával gazdagítható.
A rizsnyák egy igazi kínai leves specialitás, ami nem hiányozhat az asztalról reggeli vagy éppen ebéd idején sem.
Tökéletesen megfelel egy böjti időszakban, de különböző diéták során is szuper élelemnek számít, mivel a rizsnyák épp úgy ahogy a kásák, sikamlósan kitöltik a belek redőit, különösen a vastag bélét, magas a rosttartalma, a mérgező anyagokat össze szedve gyorsan távozik a szervezetből úgy, hogy közben nedvesíti, olajozza a bélfalat.
A barna rizsnek magas a B vitamin tartalma, ami kedvező az idegrendszerünknek, így a szívnek is.
Melegen fogyasszuk sósan vagy édesen, ki, hogy szereti.
Hozzávalók:
3 csésze megmosott, áztatott barna rizs
9 csésze víz
1 csipetnyi só
A rizst forrás után lassú tűzön szétmállásig főzzük.
Sós formában:
Piríthatunk rá olajban hagymát, szezámmagot, tökmagot, napraforgómagot. Tehetünk bele szójaszószt, chili szószt, zöld fűszereket, fokhagymát, zöld tavaszi vadnövények friss hajtásait, hidegen sajtolt tökmag olajat, lenmagolajat, fekete kömény olajat, zöldségeket, húst.
Az édes változatba keverhetünk mákot, mézet, fahéjat, kardamom magot, kakaóport, vajat, kókuszvirág cukrot, vaníliát, gyömbérport vagy bármit, amit megkívánunk.
A rizsnyák finom, ízletes, változatos, tápláló, tisztító, bélnedvesítő.










Hozzászólások