Nem mindegy azonban, hogy milyen kávét iszunk.
Jó hír a kávé szerelmeseinek: napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása már kedvező hatással bír szívünk és érrendszerünk egészségére, illetve az eddigi adatok szerint csökkenti az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is – derül ki a budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös kutatásából. A kutatócsoport a brit UK Biobank adatbázisát felhasználva csaknem félmillió felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek kardiovaszkuláris betegségben. A kávézási és életmódbeli szokásokat (dohányzás, fizikai aktivitás) részletes kérdőív segítségével térképezték fel.
A kutatás 11 évig tartott, a résztvevőket 3 csoportra osztották:
- kávét nem fogyasztók (0 csésze/nap; 22,1%),
- kávét mérsékelten (0,5-3,0 csésze/nap; 58,4%)
- és kávét jelentős mennyiségben (>3,0 csésze/nap; 19,5%) fogyasztók.
Az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét
magyarázta a kutatás eredményeit dr. Simon Judit, a tanulmány első szerzője, a Semmelweis Egyetem PhD-hallgatója.
A vizsgálat során MRI felvételeket is értékeltek. Kiderült, hogy
a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat.
A kávé évtizedek óta hatalmas rejtély a tudomány számára. Mivel megemelkedhet a pulzusszám a fogyasztása után, így sokáig tartotta magát az az elképzelés, miszerint nem tesz jót a keringésnek és megterheli a szívet.
Ide kapcsolódik. Olvasta már?
Az eredmények szerint azonban a jótékony hatás függ az elfogyasztott kávé típusától is.
A kutatásban résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen. Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtunk összefüggést, ugyanezt már nem tudtuk kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő, mert különböző kémiai anyagok mutathatók ki bennük.
tette hozzá Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa.
A közleményben kiemelik azt is, hogy negatív következményt azoknál sem találtak a kutatás során, akik jelentős mennyiségű kávét ittak egy nap.
Igaz azonban, hogy ebben a csoportban olyan előnyt nem lehetett megfigyelni, ami a mérsékelt kávéfogyasztók körében igazolható volt.
dr. Maurovich Horvat Pál, klinikaigazgató.
Hozzászólások