Az eddig is drága csokoládé még drágábbá válhat, ha Nyugat-Afrika új kakaótermése csalódás lesz – írja a Portfolio a Bloombergre hivatkozva.
A kakaó ára az elmúlt évben mintegy 47 százalékkal emelkedett, részben az attól való félelem miatt, hogy a rossz időjárás és a termésbetegségek károsítják a világellátás kétharmadát adó Elefántcsontpart és Ghána termelését.
Ez azt jelenti, hogy az infláció a csokipiacon még akkor is fennmaradhat, ha az élelmiszerekre általánosságban nézve enyhül a költségnyomás. A vezető csokoládégyártók már figyelmeztettek a lehetséges további áremelésekre, és vannak arra utaló jelek, hogy a drágább áruk visszafogják a keresletet Európától Ázsiáig.
A New York-i kakaó határidős jegyzése szeptember közepén 12 éves csúcsot ért el, és egy hajszálnyira megközelítette az 1979-ben látott árat, köszönhetően a túl sok esőnek, és a kártevőknek, amelyek Nyugat-Afrikában sújtották a termést.
A legfontosabb kérdés most az, hogy a most kezdődő nagy betakarítás Ghánában és Elefántcsontparton mekkora lesz.
A Rabobank és a Marex elemzői a nyugat-afrikai termelés csökkenésére számítanak a 2023-24-es szezonban. A Marex előrejelzése szerint a globális hiány 279 000 tonna lesz, ami több, mint az előző két hiány együttvéve.
Hozzászólások