Nem túlzás azt mondani, hogy akár dekorációról, akár ételről legyen szó ősszel, nagy valószínűséggel sokaknak a sütőtök jut először az eszébe. Kiváló halloweeni töklámpásokat lehet belőle készíteni és nem mellesleg nagyszerű időtöltés gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
De mi a helyzet az ételekkel? Levest és desszertet is tudunk belőle csinálni, mutatunk receptet is!
Sütőtökkrémleves
- 1,5 kg sütőtök
- 100 g vaj
- 175 g tejföl
- 2 l víz
- 4 cikk fokhagyma
- 1 ek finomliszt
- só
A sütőtököt feldaraboljuk nagyobb darabokra és közepes hőfokon 2, 2,5 óra alatt megsütjük (magok nélkül). Ha már puha, a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és párolni kezdjük, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon vagy megégjen. A sütőtököt megtisztítjuk a héjától és darabokra vágva hozzáadjuk majd felöntjük a 2 liter vízzel, sózzuk és forrástól számított 40 percig főzzük közepes lángon. Botmixerrel pépesítjük, tejfölös habarással sűrítjük, pirított baconszalonnával vagy pirítóssal, piritott tökmaggal és tökmagolajjal tálalhatjuk.

Sütőtökös muffin
- 0,5 kg sütőtök
- 2 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 db tojás
- 1 kk gyömbérpor
- 150 g liszt
- 1 tk fahéj
- 30 g olvasztott vaj
- pici só
A sütőtököt félbevágjuk és 200 fokra előmelegített sütőben kb 1 óra alatt megsütjük. Ha ez megvan, kikaparjuk a húsát egy tálba és botmixer segítségével pürésítjük. A lisztet összekeverjük az őrölt gyömbérrel és fahéjjal, hozzáadjuk a cukrot, sütőport, vaníliás cukrot, és jól elkeverjük. A sütőtökpürébe rakunk egy tojást, és habverővel kikeverjük, majd a masszát a liszthez öntjük, és addig keverjük, míg egyneművé nem válik. Ha ez kész, meglocsoljuk az olvasztott vajjal és megsózzuk. Kapszlikba, vagy, akinek könnyebb vajjal kikent muffin formákba adagoljuk a lisztes sütőtökös masszát. 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb fél óra) sütjük, ha kész megszórhatjuk porcukorral és fogyaszthatjuk is.











Hozzászólások