A 2017-es adventi időszak szervezését magára vállaló Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. idén először volt kíváncsi arra, hogy vajon így, karácsony közeledtével Debrecen lakossága a sokféle, s évről-évre bővülő „töltelékkínálattal” rendelkező bejglik közül melyiket részesíti előnyben? Az ebben a decemberi időszakban nagyon fontos – képzőművészeti vásárnak és ünnepi műsoroknak is – helyt adó Nyitott Városházán, azaz a Régi Városháza belső udvarán ezért mindenki kedvére kóstolgathatott a debreceni cukrászdák bejglijeiből, majd szavazhatott: neki melyik ízlik a legjobban?
A szavazást november 9-án zárták le a szervezők, s ennek a napnak a délutánján egy sajtótájékoztató keretében Balogh István cukrászmester, a Mignon cukrászda tulajdonosa közölte a végeredményt: a debreceni aszaltszilvás-diós, valamint a debreceni mákos-narancsos ízesítésű bejgli végzett „fej fej mellett” a szavazók szerint. Azt, hogy az eredményt ez a cukrászmester hirdette ki, aki nem mellesleg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Hajdú-Bihar Megyei Szekciójának elnöke, nem véletlen, hiszen a győztes bejglik, azaz a tradicionális ízek kissé „megbolondított” változatai az ő cukrászdájából származnak.
Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszerbező Kft. ügyvezetője ugyanakkor a kóstolás és az azt követő szavazás ötletéről is beszélt, és a gasztronómiai élményen túli céljaira is felhívta a figyelmet. Debrecen bejglije ilyen úton-módon történő kiválasztásának ötlete egy fontos évforduló miatt jutott a szervezők eszébe. Idén történt meg ugyanis kétszáz éve, hogy Debrecenbe települt a svájci származású Caderas Wioland, és meghonosította a cívisvárosban a cukrászatot. Ezt ünneplendő rendezték meg tehát a nagy bejglikóstolás hétvégéjét, amelynek ugyanakkor jótékonysági célja is volt: a kóstolás során egy becsületkassza is várta a látogatókat, amelybe, a bejgliért cserébe, pénzt lehetett bedobni, s az így összegyűlt összeg az autistákat foglalkoztató Angyalliget Alapítvány kasszáját gyarapítja. A sajtótájékoztató időpontjáig már több mint kétszázezer forinttal támogatták az emberek ily módon az Alapítványt. Ugyanakkor a december 23-áig a helyszínen megvásárolható bejglikhez díszcsomagolás is tartozik – tehát a kedvenc karácsonyi édességet ajándékba is lehet adni.
Az eseményen jelen volt Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki a bejglikészítés történelmébe is beavatta a jelenlévőket. Mint azt Elnök úrtól megtudhattuk, ez a sütemény először, 1830-ban nem bejgliként, hanem kalácsként szerepel a cukrásztörténelemben, mégpedig mákkal megtöltött formában. A mák azóta is az egyik legfontosabb és legnépszerűbb összetevője, ami nem véletlen, hiszen fogyasztása a népi hagyomány szerint gazdagságot és szerencsét hoz. A másik díjnyertes töltelék elfogyasztásával sem teszünk azonban kárt magunkban, hiszen a dió állítólag a rontás ellen jó… Miklóssy Ferenc mindazonáltal a bejglikóstolás és a szavazás ötletét rendkívül üdvözlendőnek tartja, amelyből hagyományt kell teremteni, s hosszabb távú célként Debrecen bejglijét az ország bejglijére kiterjeszteni.
Miklóssy Ferenc után szót kért az Angyalliget Alapítvány kuratóriumi elnöke, Koós Anikó is, aki megköszönte a cukrászdák – a Gara, az Ibolya, a Kisvirág, a Kenderesi Pékség, a Mandula, a Mignon, a Nagyerdei Étterem cukrászata – eseményen való részvételét, azaz a finomabbnál finomabb bejglik sütését, amelyek kóstolásából összegyűlt pénzt az Alapítványuk fejlesztésére fordíthatják. Ám a kuratóriumi elnök nem érkezett üres kézzel: olyan angyalkákat hozott ajándékba a cukrászdák képviselőinek, amelyeket az Alapítványuk kötelékében fejlesztett autista gyermekek készítettek.
Reméljük, hogy beigazolódik Miklóssy Ferenc jóslata, s pár éven belül már nemcsak Debrecen, hanem az egész ország a mi győztes bejglinkre fog ilyenkor, karácsony közeledtével figyelni.
Gyürky Katalin
Fotók: C. Kiss Ilona










Hozzászólások