A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK) PhD-hallgatóját az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet tudományos tanácsadó testületének tagjává választották. Ayaz Mukarram Shaikh kutatásainak középpontjában innovatív, funkcionális és fenntartható élelmiszeripari termékek fejlesztése áll.
A DE MÉK, valamint a Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatóját 500 fiatal kutató közül választották be a 16 fős testületbe, amely a Világélelmezési Fórum (World Food Forum – WFF) megbízásából a 2023–2025 közötti időszakban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO) munkáját segíti.
A tagság a munkám és a kutatásaim elismerése, de egyben hatalmas felelősség is. Egyedülálló lehetőség számomra, hogy új tudományos kapcsolatokat alakítsak ki, megosszam kutatási eredményeimet és tovább fejlődjek szakmailag. A testület tagjaként az a feladatom, hogy a fenntartható élelmiszerrendszerekkel kapcsolatos ötleteimmel és meglátásaimmal segítsem a globális élelmezési rendszerre ható szakpolitikák és stratégiák kialakítását. Ennek a fiatal tudós csapatnak a megbízatása az, hogy innovatív megoldásokat dolgozzon ki a világ élelmiszerellátását érintő kihívásokra és felhívja a politikai döntéshozók, az agráriumban érdekeltek, valamint a nyilvánosság figyelmét ezekre a kérdésekre
sorolta a hirek.unideb.hu-nak Ayaz Mukarram Shaikh.
A fiatal kutató jövőbeli terveiről elmondta, hogy még évekig szeretne a Debreceni Egyetem és az agrárkar kutatóközösségének tagja lenni.
A tudományos testület kétévente készít jelentést a fiatalokat érintő, az agrár-élelmiszer rendszerek átalakításával kapcsolatos szakpolitikai kérdésekről. A fiatal kutatók csoportja a FAO partnereivel és tudományos hálózatával együttműködve javaslataival támogatja a nemzetközi szervezet hatékonyabb működését.
Hatalmas teljesítmény, hogy hallgatónk együtt képviselheti Indiát és Magyarországot a FAO Élelmezési Világfórumán, ahol többek között az élelmezéssel és a mezőgazdasággal összefüggő globális és helyi problémák megoldását segítheti. Ayaz Mukarram Shaikh sikere mutatja, hogy jó úton járunk, nemzetközi szinten is versenyképes tudást és mentori támogatást tudunk adni hallgatóinknak
tette hozzá Kovács Béla, a fiatal kutató témavezetője, a DE MÉK általános dékánhelyettese, az Élelmiszertudományi Intézet vezetője.
A tudományos testület tagjait hibrid konferencia keretében mutatták be az ENSZ központjában és a FAO olaszországi székhelyén.
Forrás: DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont – ÉE










Hozzászólások