A diólikőrnek a népi gyógyászatban fontos szerepe volt, hiszen máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő, valamint vérszegénység és levertség ellen is hatásosan alkalmazták. Emellett C-vitamin és vastartalma is magas. Nyáron beindul a befőzési szezon, a téli eltevések, olajok és likőrök készítésének az ideje.

Ezért most nézzük, hogyan készül a diólikőr:
4l-es üveg
1 kg nyers zöld dió vagy 200g szárított dió kopáncs
2-3 db 20 cm zsályaszár
5 db 20-30 cm citromfűszár
1 marék zöld kakukkfű vagy 3 evőkanál szárított
3 piros rózsaszirom
1 – 2 evőkanál szárított szennalevél
2 liter pálinka vagy vodka (40-50 fokos)
5-7 evőkanál cukor vagy méz
1 teáskanál frissen őrölt szegfűszeg
3 rúd fahéj
5 db frissen őrölt csillagánizs
1/4 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál frissen őrölt kardamom mag
2 teáskanál gyömbérpor
A diókat felvágjuk vagy, ha csontosabb beszurkáljuk őket, beletesszük az üvegbe, ráöntjük a pálinkát és légmentesen lezárjuk. Úgy helyezzük el a konyhában, hogy naponta 1-2 óra erejéig napfény is érje. Egy hónapig áztatjuk és naponta felrázzuk. Négy hét után hozzá keverjük a fűszereket, a cukrot vagy a mézet és sötét helyen legalább három hónapig érleljük. Ha júniusban készítjük októberben már fogyaszthatjuk.
Nyákoldó, tüdő tisztító, parazitaölő, féregűző, emésztést javító, életenergiát ébresztő, görcsoldó, hányáscsillapító, hasmenést megszüntető és fertőtlenítő. A fűszerek segítségével természetes szere idegrendszerünknek és hormonháztartásunknak. Ez az ital afrodiziákumként hat a testre, ezért, ha a vesénk rendben van, libidónövelő hatása is említésre méltó.
Adagolás:
Kúraszerűen érdemes fogyasztani reggelente éhgyomorra vagy naponta egyszer étkezés előtt 5ml. Gyerekeknek gyomorrontás, hasfájás, hányás esetén 1-2 teáskanál az egyszeri adag amit óránként megismételhetünk a probléma megszűnéséig.
Itt olvasható a fenyőrügy likőr receptje!










Hozzászólások