Közeleg a céges ajándékozás is nincs semmi ötleted? Valami személyeset készítenél? Szeretsz a konyhában forgolódni? Mert akkor ezeket neked találtuk ki: karamellás dió és omlós karamell az ünnepekre. Ajándéknak tökéletes, de vendégváró ínyencségnek is kiváló.
Karamellás dió – egyszerű és nagyszerű
- 20-30 dkg dió
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 ek víz
- 10 dkg cukor
- 0.5 kk só
- 1 db tojásfehérje
Elkészítés: Egy tálba keverjük össze a cukrot és a fahéjat és tegyük félre. Egy másik tálba a tojásfehérjét a vízzel keverjük krémesre, ebbe forgassuk bele a diót úgy, hogy mindenhol érje a massza. Ezután a diót öntsük a fahéjas cukorba és jól forgassuk át benne, hogy vastagon befedje a diót. Melegítsük elő a sütőt 110 fokra, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük el a diókat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Légkeveréssel 110 fokon 60 percen keresztül szárítjuk. Időnként óvatosan meg kell forgatni, át is rázhatjuk, hogy az aranybarna karamell egyenletesen vonja be a diószemeket.
Omlós karamella – édes kényeztetés
- 40 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 500 ml tej
Minden hozzávalót egy magasabb falú edénybe teszünk. Először közepes majd alacsony lángon nagyjából 1 órán keresztül (néha megkavarva) főzzük. Lassan elkezd majd sűrűsödni, karamellizálódni. Amikor már egész sűrű és aranybarna a krém, egy 15×10 cm-es, sütőpapírral bélelt formába öntjük. Amint kihűlt a krémünk éles késsel felszeleteljük és már mehet is a szerencsés emberhez.
Hozzászólások